Bouterse deze zomer bij het parlement
NOS NieuwsAangepast

Bouterse herhaalt tomeloze ambities, waar nog niets van terechtkwam

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

De Surinaamse president Desi Bouterse heeft in zijn jaarrede bij de opening van het parlementaire jaar tal van plannen gepresenteerd die het land de komende jaren tot grote ontwikkeling moeten brengen.

Mammoet-rijstbedrijven, bananen-, kokos- en cacaoplantages, kippenfarms en soja- en maiskwekerijen die het voer gaan leveren; allemaal grootschalige projecten die werkgelegenheid en deviezen moeten genereren. De investeerders worden lokaal en vanuit het buitenland aangetrokken.

Daarnaast wordt de infrastructuur van het land grondig aangepakt. Pompgemalen moeten de wateroverlast wegnemen, een gemoderniseerde internationale luchthaven met een snelweg ernaartoe en verbetering van het internet zijn zaken die Suriname moeten laten meetellen als moderne natie.

De projecten worden volgens Bouterse bekostigd uit internationale 'zachte leningen' (leningen tegen een gunstig rentetarief) en steun van bevriende naties. Er komt een ‘investeringsloket’ van de overheid waar geïnteresseerden zich kunnen melden.

Voedselschuur

Veel van de plannen die Bouterse noemt, werden zes jaar geleden ook al aangekondigd. Aan het begin van zijn eerste regeerperiode in 2010 zei Bouterse dat hij van Suriname de voedselschuur van het Caribisch gebied zou maken. De snelweg naar de luchthaven en zelfs een spoorlijn stonden nadrukkelijk op zijn ‘to-do’-lijst. Maar van al die ambities is niets terechtgekomen.

Het Internationaal Monetair Fonds heeft de regering een grote lening toegezegd op voorwaarde dat die de inkomsten voor de staatskas verhoogt. Naast de "leuke dingen voor de mensen" kondigde de Surinaamse president dan ook een aantal minder leuke maatregelen aan. Zo komt er wegenbelasting en worden de subsidies aan de nutsbedrijven afgeschaft. De belastingen zullen efficiënter worden geïnd. Belastingschulden kunnen worden afgekocht. Ook komt er een wisselplicht voor niet-ingezetenen die het land binnenkomen.

De economie van Suriname zit in een diepe crisis en de steun aan de regering-Bouterse is dramatisch gedaald. Voor 3 oktober zijn protestacties aangekondigd en er dreigt sociale onrust. Bouterse zei in zijn toespraak dat "versnipperde acties leiden tot contraproductiviteit". "We moeten als volk waken voor het afwijzen van nationaal belang. Wij moeten gezamenlijk gaan voor constructief beleid", zei Bouterse. "Samenkomen is een begin, bij elkaar zijn is vooruitgang en samen doen is de weg naar succes."

Deze regering heeft de afgelopen jaren niets bereikt en slechts miljarden over de balk gesmeten.

Aziz Gajadien, waarnemend fractievoorzitter van de grootste oppositiepartij VHP

De president kondigde een loonsverhoging aan voor ambtenaren. Dat staat haaks op de afspraken die met het IMF zijn gemaakt. Mede omdat het staatshoofd niet zei wat de loonsverhoging inhoudt en ook niet wanneer die ingaat, ziet de oppositie de toezegging van de president als een poging om de demonstranten die op 3 oktober de straat op gaan, de wind uit de zeilen te nemen.

De oppositie staat sceptisch tegenover de plannen die Bouterse in zijn jaarrede presenteerde. "Deze regering heeft de afgelopen jaren niets bereikt en slechts miljarden over de balk gesmeten", zei Aziz Gajadien van de grootste oppositiepartij VHP. "Niemand weet waar het geld gebleven is. Wij zien het niet gebeuren dat de plannen nu wel adequaat worden uitgevoerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl