Een visualisatie van de dam aan de Spakenburgse kade
NOS NieuwsAangepast

Zelfsluitende waterkering tegen overstroming in Spakenburg

Een zelfsluitende waterkering moet voorkomen dat het Utrechtse dorp Bunschoten-Spakenburg overstroomt. Met ruim 300 meter wordt de waterkering de langste van de wereld. Vandaag start de bouw.

De kering komt in de bestrating van de kade te liggen. Hij komt pas omhoog met hoogwater in de havens. Dan wordt de kering omhoog gestuwd door het water dat onder de dam stroomt.

5,9 miljoen

Het project kost bijna 6 miljoen euro. De kans dat de kering gebruikt zal worden is statistisch gezien maar één keer in de 1250 jaar. Desondanks mag je een overstroming in Spakenburg niet uitsluiten, zegt wethouder Willem Heinen.

"Zo'n ramp kan elk moment plaatsvinden. Er zijn mensen die daar lichtvaardig over denken. Maar als er een overstroming plaatsvindt en de overheid heeft niets gedaan om dat te voorkomen, dan wordt het ons verweten. Het is daarom zeer reëel om 5,9 miljoen euro voor dit project neer te leggen."

Sterk ontwerp

"Je kunt er met een pistool op schieten of met een mokerhamer op slaan, maar hij gaat niet kapot", zegt de ontwerper Johan van den Noort. "Bovendien blijft het landschap behouden, omdat de dam alleen omhoog gaat tijdens een storm."

De Nederlandse ingenieur bedacht het concept tijdens het hoogwater in 1995, toen zijn woonplaats Kampen onder water dreigde te lopen. Het ontwerp is in Australië en de Verenigde staten al een groot succes.

De bouw moet in juni 2017 klaar zijn. De kering zal maar voor even de langste van de wereld zijn, want in Vietnam zijn er plannen voor een zelfsluitende waterkering van vijf kilometer.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl