Carey Price houdt de World Cup of Hockey-trofee omhoog

Canada wint wereldbeker ijshockey

Canada heeft zich andermaal bewezen als het beste ijshockeyland ter wereld. In de 'best-of-three'-finale van de World Cup of Hockey, een twaalf dagen durend toernooi dat werd gespeeld in Toronto, toonde Canada zich met 2-0 te sterk voor Team Europa.

Canada won de eerste wedstrijd met 2-1 en was in het tweede duel met 2-0 te sterk. Sidney Crosby, de aanvoerder van Canada en sterspeler van Pittsburgh Penguins, werd gekozen tot beste speler van het toernooi. Het is eens te meer het bewijs dat Canada 's werelds eerste ijshockeynatie is. Tijdens de laatste vier Olympische Spelen was het goud ook al voor Canada.

Initiatief van de NHL

De World Cup of Hockey is een invitatietoernooi voor landenteams en is een initiatief van de NHL, de Noord-Amerikaanse profcompetitie. De eerste editie van het toernooi vond plaats in 1996. Het evenement kwam destijds in de plaats van de Canada Cup, een invitatietoernooi waaraan steeds vijf teams deelnamen. Canada won dat toernooi vier keer, Rusland een keer.

Dit jaar stonden naast Canada de Verenigde Staten, Zweden, Rusland, Tsjechië, Team Noord-Amerika en Team Europa op de deelnemerslijst. De Europese ploeg was samengesteld uit spelers uit Duitsland, Oostenrijk, Slowakije, Slovenië, Zwitserland, Frankrijk en Noorwegen.

Voortaan elke vier jaar

Het World Cup of Hockey werd pas voor de derde keer georganiseerd. De eerste editie, in 1996, werd gewonnen door de Verenigde Staten. Acht jaar later vond pas aflevering twee plaats, gewonnen door Canada, dat dus nu, twaalf jaar later, de derde editie ook wist te winnen.

De Canadese ijshockeybond heeft laat weten het toernooi voortaan elke vier jaar te willen organiseren.