Demonstratie tegen het veto van Obama tegen de 9/11-wet
NOS NieuwsAangepast

Saudi-Arabië keurt nieuwe 9/11-wet af

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken heeft felle kritiek op de nieuwe Amerikaanse 9/11-wet. Door de wet kunnen nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 nu Saudi-Arabië aanklagen. Het Congres verwierp deze week in grote meerderheid een veto van president Obama.

"Ik maak me grote zorgen", zei de minister in een verklaring. "De afbraak van de soevereine immuniteit zal impact hebben op alle naties, waaronder de VS." De minister vroeg ook of de leden van het Congres de stemming ongedaan konden maken, voordat "er ernstige onbedoelde gevolgen ontstaan".

Welke gevolgen hij bedoelde, zei hij niet. Maar eerder heeft Saudi-Arabië gedreigd miljarden dollars aan Saudisch geld en obligaties te onttrekken aan de Amerikaanse economie als de 9/11-wet van kracht zou worden.

Senator Paul Ryan zei dat er nog dingen aangepast moesten worden aan de wet, zodat er geen overzeese Amerikaanse militairen kunnen worden aangeklaagd. Volgens senator Mitch McConnell zou de wet "onbedoelde gevolgen" kunnen hebben. "Niemand heeft zich gericht op de keerzijdes van de wet voor onze internationale relaties", legde McConnell uit.

Ontkenning

Vijftien van de negentien daders van 9/11 hadden de Saudische nationaliteit. Saudi-Arabië heeft altijd ontkend dat het banden had met de terroristen. Nabestaanden willen de mogelijkheid krijgen om het land voor de rechter te dagen, zodat duidelijk kan worden of de overheid er inderdaad niets mee te maken had.

In juli gaf Washington 28 pagina's documenten vrij over het onderzoek naar de bemoeienis van Saudi-Arabië bij de aanslagen. Volgens de regering blijkt daaruit niet dat het land er iets mee te maken had.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl