De hongi in 2006
NOS NieuwsAangepast

Neusgroet en rookceremonie voor Willem-Alexander

Willem-Alexander wachten enkele inheemse welkomstgroeten bij de staatsbezoeken aan Australië en Nieuw-Zeeland. In Perth wordt hij verwelkomd met een smoking ceremony van Aboriginals, waarbij planten worden verbrand om kwade geesten af te weren.

In Wellington zal de koning worden ontvangen met de welkomstdans haja powhiri, waarbij hij een door Maori's neergeworpen speer oppakt om zijn vreedzame bedoelingen kenbaar te maken. Ook krijgt hij de neusgroet hongi. Willem-Alexander heeft daar al ervaring mee na een bezoek in 2006.

In beide landen is veel aandacht voor de Nederlandse band met het werelddeel. In 2017 is het 375 jaar geleden dat Abel Tasman als eerste Europeaan Nieuw-Zeeland bezocht. In Australië is aandacht voor het Dirk Hartog-jaar, omdat deze VOC-kapitein 400 jaar geleden de westkust van het land bezocht.

Ook staan er meerdere ontmoetingen met Nederlandse emigranten op de agenda. In Australië en Nieuw-Zeeland wonen honderdduizenden mensen met een Nederlandse achtergrond.

MH17

In Australië bezoekt het koningspaar een monument voor de slachtoffers van de MH17-ramp. Ook spreken ze Australische hulpverleners die daarbij betrokken waren.

In Sydney doet de koning zijn gastheer een concert cadeau in het beroemde Opera House. Daar zullen de gebroeders Jussen met het Sydney Symphony Orchestra spelen. In Nieuw-Zeeland staat zo'n bedankje niet gepland.

Bij het staatsbezoek wordt de koning vergezeld door de ministers Kamp (Economie) en Koenders (Buitenlandse Zaken). Ook reist een delegatie van het bedrijfsleven mee. De reis duurt van 31 oktober tot 9 november.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl