Stijn Wuytens druipt af na weer een Russisch doelpunt
NOS VoetbalAangepast

AZ krijgt pak slaag bij sterk FC Zenit

AZ heeft in de Europa League een kansloze nederlaag geleden tegen FC Zenit. In Sint-Peterburg gingen de Alkmaarders, die het toernooi twee weken geleden in eigen huis waren begonnen met een schamele 1-1 tegen het Ierse Dundalk, met 5-0 onderuit.

In de eerste helft hield AZ de schade beperkt. Aleksandr Kokorin maakte weliswaar de 1-0 na een mooi overstapje van Giuliano, maar Dabney dos Santos had de 1-1 op zijn schoen; zijn inzet ging maar net naast. Derrick Luckassen scoorde wel, maar hij besefte meteen dat hij meters buitenspel stond.

Gebroken neus

Kort voor de 1-0 werd Wout Weghorst getroffen door een elleboogstoot van de Spaanse Zenit-aanvoerder Javi Garcia, die zijn wandaad bestraft zag worden met slechts een gele kaart. De AZ-spits vertrok met een bloedend gezicht richting kleedkamer om niet meer op het veld terug te keren. Nader onderzoek leerde dat Weghorst zijn neus heeft gebroken.

Wout Weghorst laat zich behandelen aan zijn neus

Na de rust deed het klasseverschil tussen de thuisploeg en de gasten zich pijnlijk gelden. Zenit slalomde door de broze Alkmaarse verdediging en scoorde naar hartelust.

Dat de penalty voor de 4-0 niet gegeven had mogen worden, omdat de overtreding van Stijn Wuytens buiten het strafschopgebied werd gemaakt, was een gegeven voor in de kantlijn.

"Ik denk dat we onszelf tekort hebben gedaan door de eerste goals te makkelijk weg te geven", sprak AZ-aanvoerder Ron Vlaar na afloop. "En dan wordt het uiteindelijk 5-0. Heel teleurstellend en ook wel frustrerend."

Balverlies

Dat de 1-0 viel op het moment dat Weghorst naast het veld aan zijn neus behandeld werd, wilde Vlaar, die zelf voortijdig met een kuitblessure vervangen moest worden, niet als excuus opvoeren. "We leden zelf balverlies, in onze eigen achterste linie. Dat heeft niks te maken met spelen met een mannetje minder. Wij kunnen het volledig onszelf verwijten."

"Verliezen doet altijd pijn, en zeker met 5-0. Dat wil je niet. Dat is niet goed voor de uitstraling van de club. Maar het is wel gebeurd. Het enige wat wij er nu aan kunnen doen, is dat komende zondag veranderen. Ik hoop dat wij hier op een goede manier mee omgaan."

Ierse primeur

In dezelfde groep D verraste Dundalk opnieuw. Dit keer door thuis met 1-0 te winnen van Maccabi Tel Aviv en daarmee de eerste zege voor een Ierse club in de Europa League te laten aantekenen. Matchwinnaar was Ciarán Kilduff, die zo zijn eigen verjaardag extra cachet gaf. De invaller had tegen AZ ook al gescoord.

Dundalk vindt zich na twee speelronden met vier punten terug op de tweede plaats in de poule, waarin FC Zenit tot nu toe de volle buit pakte. AZ heeft één punt en stuit in de volgende twee wedstrijden op het nog puntloze Maccabi Tel Aviv.

Stand groep D Europa League

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl