Staatssecretaris Wiebes in de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Oppositie kritisch over nieuwe contracten voor zzp'ers

De oppositie in de Tweede Kamer heeft weinig vertrouwen in de nieuwe modelcontracten voor zzp'ers. In een debat met staatssecretaris Wiebes werd opgeroepen tot een snelle evaluatie van de contracten waarmee zzp'ers sinds afgelopen voorjaar moeten werken, maar het kabinet wil dit pas volgend jaar mei doen.

De contracten moeten een verhouding zoals die tussen werkgever en werknemer bestaat uitsluiten, maar ze leiden tot veel problemen. De Belastingdienst keurt bijvoorbeeld veel verzoeken af en de verwerking loopt ook nog eens traag. Opdrachtgevers zijn steeds vaker huiverig voor de contracten en de gevolgen ervan. Volgens de oppositie is het resultaat nu dat zzp'ers minder klussen krijgen.

Te vroeg

Staatssecretaris Wiebes vindt het te vroeg voor conclusies. Hij wil de tijd nemen: "Een ordentelijk proces is belangrijker dan een datum." Maar hij herhaalde dat er geen naheffingen zullen worden opgelegd in gevallen waarin onduidelijkheid is over de mate van de zelfstandigheid van een zzp'er.

Ook opdrachtgevers zullen niet worden beboet. "Dat past niet als we nog in discussie zijn. Dat zou niet goed zijn en op zijn minst maatschappelijk ontwrichtend."

De PVV wil helemaal van het modelcontract af. En ook regeringspartij PvdA wil dat zzp'ers "als de donder" weer contracten gaan krijgen en dat alle onduidelijkheden "per gisteren" worden weggenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl