Indiase militair op patrouille
NOS NieuwsAangepast

Pakistan neemt Indiase militair gevangen in Kashmir

Pakistan heeft een Indiase militair gevangengenomen. Volgens de autoriteiten bevond hij zich aan de Pakistaanse kant van de grens in de omstreden regio Kashmir en had hij wapens bij zich.

Het Indiase leger heeft de gevangenneming van een van zijn militairen bevestigd. Volgens een woordvoerder is de militair per ongeluk aan de andere kant van de grens beland. Hij zou niets te maken hebben met de aanvallen die India eerder vandaag heeft uitgevoerd op trainingskampen van rebellen in Pakistan.

Wapenstilstand

De regio Kashmir is al tientallen jaren inzet van een verbeten strijd tussen India en Pakistan. Beide landen vinden dat Kashmir in zijn geheel aan hen toebehoort. Op de grens die Kashmir verdeelt in een Indiaas en een Pakistaans deel is een scheidslijn gemaakt, de zogeheten Line of Control (LoC), waarvoor sinds 2003 een wapenstilstand geldt.

Gevreesd wordt dat de aanvallen op het rebellenkamp leiden tot een uitbreiding van het conflict. Beide landen beschikken over kernwapens.

Witte Huis

De Amerikaanse veiligheidsadviseur Susan Rice heeft met haar Indiase collega gesproken over de situatie in Kashmir, heeft het Witte Huis bekendgemaakt. De VS willen dat beide landen met elkaar om tafel gaan om escalatie te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl