NOS NieuwsAangepast

Openbare leven Curaçao ligt stil door naderende storm Matthew

De zware tropische storm Matthew raast op dit moment door het Caribisch gebied. De bevolking wordt aangeraden om binnen te blijven, met voldoende water en voedsel voor de komende dagen. Het wordt mogelijk de zwaarste storm van 2016.

"Het is hier nu het einde van de ochtend, en het openbare leven ligt bijna stil", zegt correspondent Dick Drayer vanaf Curaçao. "Kinderen zijn van school gehaald, de winkelschappen zijn leeg en we kijken naar een heel donker wolkendek."

Lekkende huizen

Er wordt tussen de 50 en 150 millimeter regen verwacht. De windkracht kan oplopen tot 5. Dat lijkt mee te vallen, maar de huizen op de eilanden zijn heel anders gebouwd dan in Nederland, veel meer met losse platen.

René Vörgers heeft een bijna 300 jaar oud landhuis buiten Willemstad. Hij heeft vannacht al de volle laag gekregen met donderdagslagen en heftige regen. Matthew komt buitengewoon ongelegen voor Vörgers. "We zouden het dak dit jaar gaan vervangen, maar Matthew is er eerder. Vannacht regende het binnen net zo hard als buiten."

Ik kan je verzekeren dat je echt binnen moet blijven

Dick Drayer - correspondent NOS

Vörgers heeft gisteren de twee medewerkers van zijn buitenreclamebedrijf vrijgegeven zodat zij hun eigen woning konden dichttimmeren. Nu wacht hij tot ze komen met de materialen om het dak nog zo goed mogelijk dicht te krijgen.

"Meestal is het hier natuurlijk zonnig", zegt Drayer. "Dus ze zijn hier niet gewend aan zoveel regen. De laatste keer dat er een orkaan voorbij raasde was in 2010. Maar ik kan je verzekeren dat je dan ook echt binnen moet blijven."

Stemmen

Op Curaçao zijn morgen parlementsverkiezingen, de vraag is nu of dat wel mogelijk is. Drayer: "Een deel van de binnenstad van Willemstad staat nu al blank. Heel veel mensen moeten te voet naar de stembus omdat ze geen auto hebben. Met de slechte wegen wordt dat een moeilijke opgave. Zeker voor oudere mensen, en dat is de helft van de kiezers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl