Een deel van de onderschepte wapens in de rechtszaal
NOS NieuwsAangepast

Celstraffen van 12 maanden tot 17 jaar geëist in liquidatiezaak

Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van 12 maanden tot 17 jaar geëist tegen tien leden van een bende die ervan wordt beschuldigd liquidaties te hebben beraamd. Volgens de officier van justitie hadden ze plannen om mensen te vermoorden en daarom verdienen ze het om lang achter slot en grendel te gaan.

De officier noemde de verdachten "volledig respectloos": door zich te blijven beroepen op hun zwijgrecht, ontlopen ze hun verantwoordelijkheid, zegt hij. Het OM noemt de omvang van de zaak uniek.

Het proces begon een week geleden bij de rechtbank in Amsterdam. Toen werd in de rechtszaal een grote hoeveelheid wapens getoond. Het OM zei toen al dat uit afgeluisterde gesprekken is gebleken dat de bendeleden klaarstonden om mensen te liquideren.

Ik ben niet vies van deze werk.

Verdachte in telefoontap

In die taps vielen uitspraken te beluisteren als "Ik schoot zomaar wat naar beneden", "Ik ben niet vies van deze werk" en "Binnen 10 minuten hebben we die ding klaar." Een van de verdachten adviseerde verder om slachtoffers nooit in het gezicht te kijken en meldde zich met de tekst 'Hitman. At your service'.

De tien verdachten, van wie er vier bij verstek terechtstaan, ontkennen alles.

De rechtbank komt eind november met de uitspraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl