NOS NieuwsAangepast

Dode en gewonden bij treinongeluk in Hoboken, bij New York

  • AFP
  • AFP
    Hulpdiensten hebben moeite met het uit de trein krijgen van slachtoffers
  • AFP
    Een deel van het dak is ingestort
  • Reuters
  • AFP
    Gewonden worden buiten op straat behandeld
  • Getty Images
  • AFP

Op het station van Hoboken, vlak tegenover Manhattan, is een forensentrein ontspoord. Daarbij is een vrouw om het leven gekomen. Ziekenhuizen in New Jersey zeggen dat er drie gewonden in kritieke toestand zijn. Acht zijn zwaargewond, maar buiten levensgevaar. 108 mensen raakten gewond.

De meeste slachtoffers vielen volgens de gouverneur in de trein. De vrouw die bij het ongeluk omkwam, stond op het perron toen zij werd getroffen door een gelanceerd stuk puin.

De trein reed tijdens de drukke ochtendspits met hoge snelheid het station binnen en kwam tot stilstand in een wachtruimte. Zeker één treinstel werd gelanceerd en kwam tussen de wachtende menigte terecht.

Door de klap van de ontsporing is het station zwaar beschadigd. Op de perrons liggen veel stukken verwrongen metaal, onder meer van de dakconstructie. Al het treinverkeer van en naar Hoboken is meteen na het ongeluk stilgelegd.

De ziekenhuizen behandelen nog 74 patiënten. Veertig lichtgewonden konden in het cafetaria van een van de ziekenhuizen worden geholpen.

Automatische rem

Gouverneur Christie zegt dat de autoriteiten uitgaan van een ongeluk en niet van een aanslag. Hij zegt dat alle slachtoffers uit de trein zijn gehaald en naar twee ziekenhuizen zijn gebracht.

Amerikaanse vervoersbedrijven zijn verplicht om voor het einde van 2018 een automatisch remsysteem op hun treinstellen te installeren dat gaat werken wanneer er te hard wordt gereden. Vorige maand bleek dat vervoerders in New Jersey hier nog maar nauwelijks gehoor aan hadden gegeven.

Veel forensen uit New Jersey gebruiken de lijn om vanuit New Jersey in New York te komen. Dagelijks gaan meer dan 100.000 treinreizigers via Hoboken naar de stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl