Raamprostitutie op de Wallen
NOS Nieuws

Bordeel nieuwe stijl: zonder pooiers, met steun van gemeente en bank

Voor het eerst slaagt een groep sekswerkers erin om voor zichzelf te beginnen. Ze beginnen een bedrijf en kopen met geld van de Rabobank en een maatschappelijke investeerder veertien ramen op de Amsterdamse Wallen.

Daardoor zijn de prostituees niet langer afhankelijk van een pooier die hun werktijden kan bepalen en een deel van de opbrengst claimt. Volgens de oprichters is het een doorbraak in de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de sekswerkers.

Om een groepsgevoel te creëren komt er in het bedrijf een ruimte waar de prostituees kunnen zitten zonder dat er klanten bij zijn.

Normaal beroep

Het bedrijf heeft de steun van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan. Hij hoopt dat het bijdraagt aan het normaliseren van de seksbranche. Het is niet alleen het oudste beroep van de wereld, het zou ook het normaalste beroep van de wereld moeten zijn, zei Van der Laan bij de presentatie van de plannen.

Amsterdam heeft verder geen bemoeienis met het bedrijf. Van der Laan kondigde aan dat de gemeente hetzelfde toezicht houdt als op andere seksbedrijven. De oprichters krijgen in de opstartfase hulp en advies van de zorginstelling HVO Querido.

Rolstoelvriendelijk

Het seksbedrijf gaat halverwege volgend jaar open. Een deel van de winst steken de sekswerkers in cursussen en workshops om anderen te leren hoe ze het vak veilig kunnen uitoefenen.

De komende maanden worden de kamers ontworpen door een architect en verbouwd. Het pand moet een chique uitstraling krijgen en niet de traditionele look met rood pluche en spiegels. Ook komt er een ingang voor klanten in een rolstoel.

De gemeente Amsterdam heeft de afgelopen jaren veel ramen op de Wallen gesloten om mensenhandel en gedwongen prostitutie tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl