NOS Nieuws

Newsweek: Trump schond handelsembargo tegen Cuba

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump lijkt in politieke problemen te komen door een bericht in het Amerikaanse blad Newsweek over schending van het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba.

Volgens het blad stuurde Trump in 1998 een delegatie naar het eiland om te verkennen met wie hij zaken zou kunnen doen na versoepeling van de sancties. Hij zou het bezoek hebben verhuld door te melden dat er alleen contact was gelegd met een liefdadigheidsorganisatie. Dat was binnen de strafmaatregelen wel toegestaan.

Newsweek zegt de informatie te hebben gekregen van vroegere werknemers; allerlei documenten zouden hun beweringen hebben bevestigd. Het bezoek aan Cuba heeft 68.000 dollar gekost terwijl er in die tijd geen enkele Amerikaanse dollar op het eiland uitgegeven mocht worden. De betaling werd gedaan door een van Trumps ondernemingen, Trump Hotels, schrijft Newsweek.

De Amerikaanse sancties waren bedoeld om Cuba, toen nog onder leiding van Fidel Castro, verder te isoleren.

Miami

De onthulling van Newsweek kan gevolgen hebben voor Trumps politieke aspiraties. Veel Cubanen in de VS, die fel tegen Castro zijn, stemmen op de Republikeinse presidentskandidaat. Kort voor de nominatie sprak Trump nog in Miami met Cubanen over de situatie op het eiland.

Hij verzekerde hen ervan dat hij daar geen cent zal uitgeven zolang 'een Castro' president is, verwijzend naar de huidige leider Raúl Castro, de broer van Fidel. Maar nu blijkt dus dat Trump mogelijk al tienduizenden dollars heeft uitgegeven om te bekijken wat hij in de toekomst op Cuba zou kunnen verdienen.

Trump en zijn campagneleiders hebben nog niet gereageerd op het artikel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl