NOS Nieuws

'Lid van motorclub Satudarah onterecht ontslagen als justitiemedewerker'

Een medewerker van het ministerie van Veiligheid en Justitie, die ontslagen is omdat hij lid is van motorclub Satudarah, heeft zijn ontslag met succes aangevochten. De hoogste rechter voor ambtenaren, de Centrale Raad van Beroep (CRvB), vindt dat het ontslag niet goed is voorbereid.

Minister Van der Steur moet de zaak nu opnieuw beoordelen, met de CRvB-uitspraak in z'n achterhoofd.

De zaak draait om een ambtenaar die sociotherapeut is in een Forensisch Psychiatrisch Centrum. Het ministerie heeft volgens de CRvB onvoldoende duidelijk gemaakt dat de man zijn werk niet goed kan doen omdat hij lid is van de motorclub.

Criminaliteit

De ambtenaar werkt al lang bij het ministerie en is sinds 2002 lid van Satudarah. Dat heeft kennelijk nooit eerder tot problemen geleid, stelt de rechter. De Raad is het wel met de minister eens dat het lidmaatschap van de motorclub een reden is tot zorg. Maar dat vindt de Raad onvoldoende reden om de ambtenaar te ontslaan.

Ook had minister Van der Steur moeten onderzoeken of hij de ambtenaar een andere baan had kunnen aanbieden, vindt de rechter.

Teruggefloten

Van der Steur heeft de man op basis van een interne gedragscode ontslagen. Daarin staat dat ambtenaren geen lid mogen zijn van een motorclub die in verband gebracht kan worden met criminaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl