Veel politie in de straten van Molenbeek
NOS NieuwsAangepast

Minister: 57 Molenbekers mogelijk staatsgevaarlijk

Belgische opsporingsdiensten hebben in Molenbeek 57 mensen aangewezen als mogelijk staatsgevaarlijk. Dat zei minister Jan Jambon (Veiligheid en Binnenlandse Zaken) vanochtend op de Belgische radiozender Bruzz.

De Molenbekers kwamen in beeld in het eerste half jaar van het zogeheten Kanaalplan. Dat is opgezet nadat was gebleken dat een groot deel van de plegers van de aanslagen in Parijs en Brussel uit Molenbeek kwam. Het Kanaalplan moet radicalisering en terrorisme in de Brusselse gemeente signaleren en tegengaan.

Terreurlijst

De 57 mogelijk staatsgevaarlijke mensen komen op de lijst van het OCAD (Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging). Dat betekent dat de Belgische politie en veiligheidsdiensten ze nauwgezet in de gaten houden.

De Molenbekers op de lijst zijn vooral teruggekeerde Syrië-strijders en geradicaliseerde inwoners die op het punt zouden staan om te vertrekken. "Die mensen worden van dichtbij in het oog gehouden door politie, maar ook door welzijnswerkers. We willen in onze aanpak zo dicht mogelijk bij de mensen zitten”, zegt Jambon.

Volgens de minister is het niet zeker of alle 57 mensen ook echt een terreurdreiging vormen. “Maar als iemand in Syrië een opleiding heeft gevolgd bij IS, moet je alle voorzichtigheid aan de dag leggen.”

Vijfduizend huiszoekingen

In het kader van het Kanaalplan deed de politie afgelopen half jaar vijfduizend huiszoekingen. Volgens Jambon was dat nodig om duidelijk te krijgen wie waar woont. Na de huiszoekingen zijn de inschrijvingen van zeshonderd Molenbekers geschrapt.

Jambon is tevreden over de eerste resultaten van het Kanaalplan. Hij wil het daarom uitbreiden naar vijf andere Brusselse gemeenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl