De zwaarbewaakte grens tussen India en Pakistan
NOS NieuwsAangepast

India wil niet meer praten en valt Pakistaanse rebellen aan

India heeft de aanval geopend op trainingskampen van rebellen in Pakistan. Op drie plekken in de regio Kasjmir zijn aanvallen uitgevoerd, heeft het Indiase leger bekendgemaakt.

Indiase grondtroepen zijn, met ondersteuning van commando's in helikopters, een paar kilometer Pakistan binnengetrokken. In de trainingskampen zijn volgens India zeven tot acht groepen van twintig militanten aangevallen. De militanten zouden aanslagen aan het voorbereiden zijn.

Volgens India is bij de aanval een aantal militanten gedood. Pakistan ontkent dat er een gerichte aanval op eigen grondgebied heeft plaatsgevonden en geeft aan dat er een vuurgevecht heeft plaatsgevonden in het grensgebied, waarbij twee Pakistaanse soldaten zijn gedood.

Er vinden wel vaker gevechten plaats in het grensgebied, maar deze keer lijkt het anders. "Dit is waar iedereen al een tijdje bang voor is. India wil niet meer onderhandelen en kiest voor vechten", zegt correspondent Joeri Boom.

Kasjmir is al jaren betwist gebied tussen India en Pakistan

India en Pakistan hebben beiden kernwapens. Dat maakt de opstelling van India volgens Boom extra spannend.

Beide landen maken aanspraak op Kasjmir. Sinds de zomer is het onrustig in de regio. De spanning is opgelopen nadat Indiase veiligheidstroepen een jonge Pakistaanse rebellenleider hebben gedood.

Vorige week kwam een groep Indiase militairen om het leven, na een aanval door Pakistaanse rebellen.

Er wordt ook geschoten in de grenszone tussen beide landen. Pakistaanse militairen hebben mortieraanvallen uitgevoerd. Tussen India en Pakistan loopt een gedemilitariseerde zone; de landen leven al tientallen jaren op voet van oorlog met elkaar vanwege Kasjmir.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl