Een uitzendmachinist in Uithuizermeeden miste een rood sein
NOS NieuwsAangepast

'Veiligheid spoor in geding door uitzend-machinisten'

Er is een tekort aan machinisten op het spoor in het noordelijke deel van Nederland, waardoor de veiligheid in het geding is. Uitzendkrachten zijn vaak betrokken bij incidenten doordat ze het spoor niet goed kennen.

Hiervoor waarschuwt bestuurder Wim Eilert voor het rijdend personeel van de vakbond VVMC. Vervoersbedrijf Arriva zegt zich niet in de kritiek te herkennen.

Arriva heeft te kampen met een leegloop en moet daarom uitzendkrachten inhuren. Die krijgen volgens de vakbond te weinig tijd om de trajecten in het noordelijke baanvak te leren kennen. "Ze worden te snel het spoor opgestuurd."

Rood sein

"Stations die voorbijgereden worden, of er wordt te laat geremd, het zijn slechts een paar voorbeelden van incidenten." Eerder deze maand kwam een trein midden op een overgang tot stilstand nadat een uitzendmachinist een rood sein had gemist. Niemand raakte gewond, maar de situatie was gevaarlijke omdat de spoorbomen open bleven staan. De Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoekt het incident. "Zo zijn er nog meer voorbeelden van gevaarlijke situaties", zegt Eilert.

De woordvoerder van Arriva zegt dat alle uitzendkrachten conform de eisen opgeleid zijn door een bevoegd instructeur. "Al onze machinisten hebben een machinistenvergunning, weg- en materieelbekendheid, en hebben het examen met goed gevolg afgelegd." Het bedrijf neemt nadrukkelijk afstand van het verband dat wordt gelegd tussen de veiligheid op het spoor en het inhuren van uitzendmachinisten.

De vakbondsbondsbestuurder zegt andere geluiden te horen in de koffiekamer. "De inhuurkrachten hebben misschien de goede papieren, maar ze moeten meer tijd krijgen om het baantraject te leren kennen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl