Minister Bussemaker geeft uitleg over het nieuwe leenstelsel.
NOS NieuwsAangepast

Hbo-opleidingen zetten streep door numerus fixus

Bijna de helft van de hbo-opleidingen met een numerus fixus laat deze selectieprocedure het komende studiejaar varen. Dat blijkt uit een rondgang door de Keuzegids Hbo 2017. In de jaarlijkse publicatie worden opleidingen en studies met elkaar vergeleken.

De daling komt volgens de Keuzegids doordat loting vanaf 2017 niet meer is toegestaan als selectiemethode.

Extra werk

In plaats daarvan moeten de opleidingen alle studenten beoordelen. Dat doen ze op een aantal kwaliteiten. En dat is volgens de redactie van de gids een van de verklaringen voor de daling. De selectie betekent namelijk veel extra werk. "Door de numerus fixus te schrappen ontkomt men aan die tijdrovende operatie."

De daling van het aantal opleidingen met een numerus fixus lijkt zich te beperken tot het hbo, zegt hoofdredacteur Frank Steenkamp. "Onze eerste indruk is dat er bij de universiteiten geen afname is. De stijging bij het hbo heeft ook te maken met het feit dat men juist in het hbo nogal geschrokken is van de daling van het aantal eerstejaars studenten."

Het doel van de wetswijziging is "om te zorgen voor een betere inhoudelijke match tussen student en opleiding", schreef minister Bussemaker in 2014. Ze hoopt dat studies meer gaan kijken naar de persoon achter de cijfers en wie het beste bij de studie past.

'Altijd al tegen selectie'

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is tevreden met het effect. De studentenvakbond was altijd al tegen selectie, ondanks dat het ze beter leek dan loting. "Want dat is helemaal willekeurig", zegt Jarmo Berkhout, voorzitter van de LSVb.

"We hebben gewaarschuwd voor de negatieve gevolgen van selectie. Als nu blijkt dat het te veel werk is, komt dat in principe de toegankelijkheid van het onderwijs ten goede", zegt Berkhout.

De studentenvakbond ziet het liefst dat selectie helemaal verdwijnt, omdat daarmee een signaal wordt afgegeven dat een opleiding moeilijk toegankelijk is. "Het is een verkeerde boodschap en het verloopt soms misschien ook niet altijd eerlijk. Sommige mensen melden zich dan niet meer aan", zegt Berkhout.

Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is blij dat een deel van de hbo-opleidingen ervoor kiest de numerus fixus te schrappen. "Als studenten vrij zijn de opleiding te kiezen die zij willen, leidt dat tot eerlijke kansen. Daar dienen zo min mogelijk drempels voor opgeworpen te worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl