NOS NieuwsAangepast

Amnesty: Sudan gebruikt chemische wapens in Darfur

Het regeringsleger in de Sudanese provincie Darfur heeft chemische wapens ingezet tegen burgers. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is hiervoor overtuigend bewijs. Onder de honderden slachtoffers zijn volgens Amnesty veel kinderen.

Uit het onderzoek van Amnesty International blijkt dat er mogelijk zo'n dertig aanvallen met chemische wapens zijn geweest sinds januari. De laatste was op 9 september. De meeste aanvallen worden door de Sudanese luchtmacht uitgevoerd.

Hun huid verkleurde en werd donker, alsof die was verbrand.

Ooggetuige in Darfur

Ooggetuigen hebben Amnesty verteld dat ze verschillende bommen zagen waaruit zwarte rook kwam die daarna blauw kleurde. "Mijn kinderen zijn ziek van de rook van de bommen. Ze moesten overgeven, kregen diarree en hoestten veel. Hun huid verkleurde en werd donker, alsof die was verbrand", vertelt een van de getuigen.

Amnesty schat dat tussen de 200 en 250 mensen zijn overleden als gevolg van blootstelling aan de chemicaliën.

Deskundigen

De organisatie deed in het afgelegen gebied Jebel Marra onderzoek met behulp van satellietbeelden en door meer dan 200 interviews met overlevenden via de telefoon en internet.

Ook werden beelden geanalyseerd van baby's en jonge kinderen met verwondingen. Amnesty legde de bevindingen voor aan twee deskundigen. Die concludeerden dat de verwondingen zeer waarschijnlijk zijn veroorzaakt door chemische wapens.

Oorlogsmisdaad

Het gebruik van chemische wapens is een oorlogsmisdaad en Amnesty roept daarom op tot een diepgaand onderzoek. De organisatie wil dat de Sudanese autoriteiten de VN-vredesmacht UNAMID en mensenrechten- en hulporganisaties toelaten in het gebied.

In Darfur wordt al meer dan een decennium gestreden door rebellen, regeringstroepen en Arabische milities. Volgens de VN zijn er meer dan 130.000 mensen omgekomen en zijn 2,5 miljoen mensen ontheemd.

In januari begon het Sudanese leger een offensief in Jebel Marra tegen het Sudanese Vrijheidsleger. Volgens Amnesty zijn sinds die tijd 171 dorpen aangevallen of vernietigd. Daarbij werden burgers gebombardeerd, gedood en ontvoerd en werden vrouwen verkracht.

Het Internationale Strafhof heeft om de uitlevering gevraagd van president Bashir. Het Hof heeft Bashir aangeklaagd, onder meer voor genocide en etnische zuiveringen in Darfur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl