NOS Nieuws

Duitse journaliste ontsnapt met baby aan Syrische militanten

De Duitse journalist Janina Findeisen, die in oktober vorig jaar in Syrië werd ontvoerd, is samen met haar baby ontsnapt naar Turkije. Ze beviel in december in gevangenschap van haar kind.

Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken maken ze het allebei goed. Ze zijn in Turkije opgevangen door medewerkers van het consulaat en de Duitse politie.

De vrouw, die volgens dagblad Bild werkte voor de Duitse krant Süddeutsche Zeitung en omroep NDR, zou gevangen zijn genomen door de voorheen aan al-Qaida gelieerde al-Nusra-beweging.

Volgens het Duitse nieuwsblad Focus werd Findeisen naar Syrië gelokt door een kennis uit Bonn die haar exclusieve informatie over vooraanstaande jihadisten had beloofd. Al-Nusra zou vijf miljoen euro losgeld hebben geëist voor de vrijlating van Findeisen en haar kind. Het is niet bekendgemaakt of dat is betaald.

Al-Nusra ontkent

Zelf ontkent de opvolger van al-Nusra, die naar eigen zeggen in juli de banden met al-Qaida verbrak, betrokkenheid bij de zaak. Een woordvoerder van de beweging zegt op sociale media dat de vrouw werd vastgehouden door andere militanten die de naam van al-Nusra misbruikten.

Volgens de woordvoerder heeft het nieuwe al-Nusra, Jabhat Fateh al-Sham, de vrouw juist bevrijd van de beweging. Of deze bewering klopt, is niet bekend.

Findeisen wordt binnenkort overgebracht naar de Duitse ambassade in Ankara, waarop ze naar Duitsland zal terugkeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl