Jorien ter Mors
NOS SchaatsenAangepast

Eigenzinnige Ter Mors puzzelt zich een weg naar drie WK's

Vorig jaar wilde ze alles, schitteren bij het shorttrack én op de langebaan. Een gok, die haar liet gloriëren bij de WK afstanden, maar waarvoor ze in aanloop naar de WK shorttrack het deksel op de neus kreeg. Jorien ter Mors heeft haar lesje geleerd, ook al wil ze nog steeds alles.

Met een slimme planning wil ze zich dit seizoen plaatsen voor drie WK's. Een lastige weg, maar daar deinst Ter Mors niet voor terug. "Dan moet je niet kiezen voor twee disciplines."

Ter Mors wil weer scoren op WK shorttrack én langebaan

Vorig jaar keerde Ter Mors terug op het ijs na een zware periode, waarin ze overtraind was en het voorgaande seizoen vrijwel geheel aan zich voorbij had moeten laten gaan. Ondanks een trainingsachterstand leverde ze bij de WK afstanden in Kolomna een zeldzaam kunststukje: goud op de 1.000 en 1.500 meter.

Succes met hoge prijs

Maar voor dat succes betaalde ze ook een hoge prijs. Het succes op de langebaan kostte Ter Mors haar namelijk deelname aan de WK shorttrack. Ze had niet genoeg wedstrijden gereden en dus stonden er op de wereldranglijst niet voldoende punten achter haar naam. Toch dacht Ter Mors met haar status te kunnen rekenen op een aanwijsplek voor het WK in Seoul.

De selectiecommissie van de KNSB besloot anders en gaf de startbewijzen aan Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof. Ter Mors accepteerde die keuze, maar stelde zich niet beschikbaar voor de aflossingsploeg.

"Dan moet je niet kiezen voor twee disciplines", blikt Ter Mors nuchter terug. "De meningen zijn verdeeld over hoe dat gegaan is, maar dat is verleden tijd. Dit jaar hoop ik me met andere selectiecriteria wel te plaatsen voor het WK."

Geen wrevel

Van wrevel tussen bondscoach Jeroen Otter en de schaatsster is geen sprake, maar dit jaar neemt de 26-jarige Enschedese het zekere voor het onzekere. Ze start het seizoen met twee wereldbekers shorttrack (in Calgary en Salt Lake City) om vervolgens de aandacht te verleggen naar twee wereldbekers op de langebaan (Astana en Heerenveen).

De vier wereldbekers in het Verre Oosten slaat ze over. Dat is de les van vorig jaar. Want als Ter Mors iets heeft geleerd, is het wel om zich niet langer te laten opjagen. "Ik moet niet altijd de oefeningen doen, die het team doet. Niet altijd mee willen met de jonkies. Ik kies mijn eigen weg."

Januari vraagteken

Die weg moet leiden naar podiumplaatsen op de WK afstanden, de WK sprint en de WK shorttrack in Rotterdam. "De eerste fase is nog vrij overzichtelijk, maar januari is een groot vraagteken", aldus Ter Mors. "Dat moet ik nog even goed uitstippelen. Maar alles is gericht op plaatsing voor de drie WK's."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl