NOS NieuwsAangepast

Gekke zinnen in Translate zijn straks verleden tijd, belooft Google

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Google Translate is al jaren enorm populair, maar tegelijkertijd ook berucht. De dienst kan veel woorden vertalen, in allerlei talen. Maar bij een zin is de kans op fouten veel groter. Dat leidt regelmatig tot bizarre uitkomsten. Google belooft dit de komende tijd te verbeteren.

Er zijn op internet veel voorbeelden te vinden van hoe het mis kan gaan. De Amerikaanse muziekgroep Cadenza maakte er zelfs een video over. Daarin wordt de titelsong van de tv-serie The Fresh Prince of Bel-Air door alle talen die Translate beschikbaar heeft heengehaald en vervolgens weer vertaald naar het Engels.

Er was uiteindelijk weinig meer van te begrijpen:

We namen zelf ook de proef op de som en lieten de eerste alinea uit dit bericht naar traditioneel Chinees vertalen, en vervolgens terug naar het Nederlands.

De fouten ontstaan doordat het systeem achter Translate kijkt naar zinsdelen van maximaal drie of vier woorden en die vergelijkt met andere bestaande zinsdelen. Daardoor mist het systeem context. Google baseert zich voor deze vergelijkingen onder meer op publicaties van de Verenigde Naties, die vaak in veel talen uitkomen.

Het nieuwe systeem, Neural Machine Translation, kijkt naar de context en patronen van zinnen, waardoor duidelijker wordt hoe een zin is bedoeld. Hiervoor voedt Google het systeem met heel veel tekst, die het zelfstandig verwerkt. Translate leert daarvan; dit proces wordt machine learning genoemd.

Het bedrijf benadrukt overigens wel dat het systeem nog lang niet perfect is en dat de nieuwe methode ook tot fouten leidt.

'Vertaalparen'

Het bedrijf claimt dat de kwaliteit van Translate met 55 tot 85 procent omhoog gaat. Het nieuwe systeem wordt geleidelijk uitgerold. In eerste instantie werkt het alleen bij vertalen van Chinees naar Engels.

Uiteindelijk biedt de functie ondersteuning voor 10.000 'vertaalparen'. Wanneer de nieuwe methode in het Nederlands beschikbaar komt, is onbekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl