Elon Musk presenteert zijn plannen in Guadalajara in Mexico
NOS NieuwsAangepast

'Marsplannen Musk klinken als sciencefiction, maar het gaat gebeuren'

Als het aan miljardair Elon Musk ligt, beginnen we over acht jaar aan een kolonie op Mars. Vannacht maakte de Tesla-baas zijn nieuwe plannen bekend. Maar gaat dat ook lukken?

Het plan dat hij eerder lanceerde, om over twee jaar de eerste onbemande raket naar Mars te sturen, is volgens Mars-kenner Inge Loes Ten Kate in ieder geval haalbaar. Zijn plan om een giga-raket te ontwikkelen die honderd mensen naar de planeet kan brengen, lijkt haar minder realistisch. "Ik vind 2024 heel optimistisch. Ik weet niet wat hij stiekem in zijn achterkamertjes allemaal aan het doen is, maar met zijn huidige raket is dat niet mogelijk", zegt Ten Kate.

Plan, geld en middelen

Toch is het moeilijk in te schatten hoe vergevorderd de plannen van Musk daadwerkelijk zijn, zegt Ten Kate. "Musk kan natuurlijk wel sneller handelen als je het vergelijkt met NASA of ESA; hij heeft bijvoorbeeld niet te maken met bureaucratie. Musk heeft een plan, hij heeft het geld en hij kan het ontwikkelen. Hij weet inmiddels wat hij doet."

Je hebt mensen nodig die met onvoorstelbare plannen komen en die ontwikkelingen in gang zetten.

Ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande, Space Expo

Ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande van Space Expo is optimistisch over de plannen van Musk. "Het klinkt een beetje als sciencefiction, maar het gaat echt allemaal gebeuren", zegt Van der Lande. "De technologieën zijn nog niet daar, maar je hebt wel mensen nodig die met onvoorstelbare plannen komen en die ontwikkelingen in gang zetten."

Van der Lande gelooft in de plannen van Musk, maar denkt niet dat 2024 haalbaar is. "Het lukt ons maar net om een raket voor zeven mensen te maken. Het grootste bemande ruimtevaartuig ooit kon acht mensen meenemen. We staan op het punt van een doorbraak, maar zo ver zijn we nog niet."

Elon Musk presenteert zijn plannen in Guadalajara in Mexico

Naast het realiseren van de faciliteiten spelen er volgens Van der Lande nog meerdere factoren een rol. Zo is er nog te weinig bekend over de effecten van straling in zowel de ruimte als op Mars. "Die straling is een groot dilemma. Bekend is dat de hoeveelheid straling het immuunsysteem aantast; het lichaam wordt vatbaarder voor ziektekiemen, spieren verslappen en je krijgt sneller last van botontkalking."

Op dit moment kunnen we nog niks doen aan de straling en zijn mensen van tevoren al ten dode opgeschreven.

Ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande, Space Expo

Volgens Van der Lande is een leven op Mars op dit moment alleen nog maar mogelijk met een ruimtepak; het dagelijks leven zal zich moeten afspelen in een ruimteschip. De mens zal het niet lang volhouden op de planeet. "Op dit moment kunnen we nog niks doen aan de straling en zijn mensen van tevoren al ten dode opgeschreven."

Ook zal het volgens de ruimtevaartdeskundige psychisch niet heel dragelijk zijn. "Mensen die op Mars komen hebben geen enkel perspectief; ze kunnen geen contact met de aarde maken en heel vaak is de aarde niet eens te zien vanaf Mars. Daarnaast ben je op jezelf aangewezen en moet je in een desolaat landschap wonen, tussen iets van containers. Want er zullen geen luxe huiskamers zijn."

'Wij willen Mars bereikbaar maken'

Er zal de komende jaren volgens de deskundigen dus nog veel onderzoek gedaan moeten worden, voordat een groep van honderd mensen daadwerkelijk naar Mars kan worden gestuurd.

Van der Lande: "Ik ben er van overtuigd dat het gaat gebeuren, dat we een soort Pool-kolonie gaan stichten op Mars; een groepje mensen dat onderzoek doet en daar tijdelijk verblijft. Maar eerder over een jaar of dertig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl