In Haderslev zijn al ruim 150 sprays uitgedeeld door rechtse partijleden
NOS NieuwsAangepast

Rechtse partij in Denemarken deelt 'anti-immigrantenspray' uit

In Denemarken is veel commotie ontstaan vanwege een anti-asielzoekersactie van een rechtse politieke partij. De Danskernes Parti introduceerde een 'anti-vluchtelingenspray' die Denen moet beschermen tegen gevaarlijke confrontaties met asielzoekers.

De partij deelde ruim 150 sprays uit in de stad Haderslev, een havenstad in het zuidoosten van Denemarken. De sprays bevatten haarlak, aangezien het gebruik van pepperspray verboden is.

'Een afschuwelijke daad'

"Wat een afschuwelijke daad van vijandigheid en xenofobie tegen asielzoekers", reageert Izza Leghtas, advocaat van de organisatie Refugees International. "Mensen die zijn gevlucht voor oorlog en geweld zouden bescherming en respect moeten krijgen, net als ieder ander. Helaas krijgen ze nu al te vaak te maken met gesloten deuren en vooroordelen", meldt zij aan CNN.

Partijleider Daniel Carlsen is zich van geen kwaad bewust. "Ik zie niet in waarom dit racistisch is. We willen dat de Denen zich op een goede manier kunnen beschermen, in het bijzonder vrouwen. Op lange termijn willen wij eigenlijk alle niet-Westerse allochtonen terugsturen. Op de korte termijn willen we oplossingen vinden om het leven van de Denen veiliger en beter te maken."

Aanslagen

De afgelopen maanden worden asielzoekers steeds vaker in verband gebracht met dodelijke aanslagen in Europa, waaronder de aanslag in Nice en de zelfmoordaanslag in Ansbach, Duitsland.

De Danskernes Parti is momenteel bezig met het verzamelen van handtekeningen, om mee te mogen doen aan de eerstvolgende verkiezingen. Bij de voorgaande verkiezingen kregen zij te weinig stemmen voor een zetel.

Dagelijks komen er duizenden vluchtelingen aan in Denemarken en Zweden

Enkele maanden geleden introduceerde PVV-leider Geert Wilders zijn 'verzetsspray', waarmee vrouwen zich kunnen verdedigen tegen aanrandingen. Volgens hem zijn er onder de asielzoekers die naar Europa komen ook mannen die "een moraal hebben over hoe je met vrouwen omgaat, die we niet willen hebben". Zijn spray bestond onder meer uit een kleurstof die dagenlang een rode streep op het gezicht of kleding achterlaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl