Rachid Kassim
NOS NieuwsAangepast

Belgische militairen beveiligd na oproep IS-strijder

Een aantal Belgische militairen heeft persoonlijke beveiliging gekregen omdat zij worden bedreigd door IS. Een Frans lid van de terreurbeweging verspreidde foto's en gegevens van de militairen. "Een opdracht voor mijn broeders in België", schreef hij daarbij. De dreiging wordt zeer serieus genomen, meldt Het Laatste Nieuws.

De jihadist Rachid Kassim gebruikte de foto's, namen en andere gegevens van Facebookpagina's van zes militairen. Hij deelde de afbeeldingen maandag via de app Telegram, vergelijkbaar met WhatsApp. Het nieuws komt nu pas naar buiten, omdat België eerst voor beveiliging heeft gezorgd voor de militairen.

De militairen hadden de afbeeldingen, waarop ze een uniform dragen, zelf op Facebook gezet. Zij zijn door de top van het Belgische leger op het matje geroepen. Legerchef Marc Compernol roept medewerkers op voorzichtig te zijn met wat ze op sociale media plaatsen.

Aanzetten tot terreur

Volgens Belgische media zijn er zo'n driehonderd mensen lid van het Telegram-kanaal van Kassim. Het leger en de veiligheidsdiensten maken zich zorgen, omdat de jihadist al een tijdlang actief bezig is met het aanzetten tot terreur in Europa.

De twee mannen die in een kerk in Normandië een 84-jarige priester met messen doodden, zouden contact hebben gehad met de 29-jarige Kassim. Ook de man die op 14 juni een politiekoppel vermoordde in de Franse plaats Magnanville zou een volger zijn geweest van de jihadist.

De afgelopen weken zouden in België en Frankrijk al vijftien mensen zijn opgepakt omdat ze banden hadden met Kassim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl