NOS NieuwsAangepast

Internetcriminelen proberen steeds vaker telefoons te kraken

De opkomst van smartphones is ook internetcriminelen niet ontgaan. Na de computerbezitters hebben zij het steeds vaker gemunt op smartphone-gebruikers. Europol stelt voor het eerst vast dat mobiele malware een serieus probleem is, schrijft Trouw op basis van een jaarlijks rapport van de Europese politie-organisatie.

Europol waarschuwde eerder al voor het gevaar, net als verschillende experts, en die voorspelling lijkt nu uitgekomen. De opsporingsdiensten in veertien landen kwamen dit jaar malafide software tegen die specifiek gericht was op mobiele telefoons, schrijft de krant. Antivirusmaker Symantec meldde dit jaar ook dat hackers steeds vaker gegevens proberen te stelen van mobiele telefoons.

Om toegang tot de mobiele telefoons te krijgen, zetten criminelen dezelfde technieken in als die zij gebruiken bij computers. Dat doen ze omdat "mobiele apparaten steeds minder werken als simpele telefoon, maar meer werken als mobiele computers", schrijft Europol in het rapport.

Ransomware grootste dreiging

Maar malware en ransomware voor computers blijven het grootste probleem. De grootste dreiging zit in de verspreiding van ransomware, waarbij het systeem vergrendeld wordt tot de gebruiker losgeld betaalt. Het ontwikkelen van malafide software om de bankgegevens van computergebruikers te achterhalen, blijft onder internetcriminelen ook populair.

Europol heeft ook aanwijzingen dat criminele organisaties vaker misbruik proberen te maken van het populaire contactloos betalen. Dit laat volgens de organisatie zien hoe snel criminelen zich aan kunnen passen aan nieuwe technologieën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl