Bij de transfer van Enner Valencia naar West Ham zouden de Engelse transferregels omzeild zijn

FIFPro: transferregels moeten veel strenger

Er worden nog steeds internationale transferregels omzeild met verboden eigendomsconstructies rond voetballers. Dat zegt Wil van Megen, advocaat van de internationale spelersvakbond FIFPro.

Sinds mei vorig jaar heeft de FIFA verboden dat de eigendomsrechten van spelers bij makelaars of investeringspartijen liggen, het zogenoemde 'Third Party Ownership'. Van Megen strijdt met de FIFPro al jaren tegen dergelijke praktijken, die in de wandelgangen als moderne slavernij worden omschreven. De FIFA nam het verbod over van de Engelse voetbalbond, die de regel al in 2008 invoerde.

Engelse bondscoach in opspraak

Dinsdag kwam de Engelse bondscoach Sam Allardyce zwaar onder vuur te liggen. In een gesprek met journalisten van The Daily Telegraph, die zich voordeden als Aziatische zakenmensen die spelers in eigendom wilden nemen, was Allardyce bereid advies te geven. Voor zijn diensten moest wel 400.000 pond op tafel worden gelegd. Het gesprek werd met een verborgen camera opgenomen.

In Nederland ontstond afgelopen seizoen grote commotie rond FC Twente, dat in zee was gegaan met investeringsmaatschappij Doyen dat de aankoop van spelers financierde. Echter, door die verboden eigendomsconstructie kon Doyen ook invloed uitoefenen op het transferbeleid van de eredivisieclub. FC Twente hield die informatie voor zich, misleidde daarmee de KNVB en kwam in grote problemen.

Procederen

Allardyce verklaarde dat het met spelers uit Zuid-Amerika, Afrika, Spanje, Portugal en België nog steeds makkelijk is om de regels te omzeilen. Volgens Van Megen is dat niet zo vreemd.

"De voetbalcompetities in Spanje en Portugal procederen tegen hun eigen overkoepelende organisaties om het verbod van tafel te krijgen. Clubs in die landen werkten vaak zo. In België is Seraing nog verwikkeld in een dergelijke zaak. En in Zuid-Amerika en Afrika spelen zaakwaarnemers vaak een heel belangrijke rol. Spelers zijn daar vaak heel afhankelijk van ze."

Scherpere regels

De FIFPro strijdt nog steeds voor stringentere regels. "Je ziet dat de huidige regelgeving nog niet echt werkt. Natuurlijk is het mogelijk de regels te omzeilen. Als een voetbalmakelaar diep in de materie duikt, komt hij daar wel uit", zegt Van Megen.

Het verbod op 'Third Party Ownership' moet volgens de FIFPro nog verder verscherpt worden. "Je ziet nog steeds mensonwaardige situaties. De regels rond transfers moeten nog transparanter worden. Bijvoorbeeld door makelaars te verbieden via allerlei constructies clubs te kopen. Er moet inzage komen in alles wat er aan geld omgaat bij een transfer. Het optreden van Allardyce is in elk geval niet slim."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl