Nicolas Sarkozy tijdens zijn presidentschap (2011)
NOS NieuwsAangepast

'Als Sarkozy weer president wordt, wil hij de brexit ongedaan maken'

Nicolas Sarkozy wil Groot-Brittannië de kans geven om toch niet uit de EU te gaan als hij weer president van Frankrijk wordt. Dat meldt de Britse krant Financial Times. Als Sarkozy in 2017 de presidentsverkiezingen wint, wil hij samen met Duitsland de Britten een nieuw verdrag aanbieden.

Dat verdrag moet dan onder meer gaan over het hervormen van de Schengenzone, het inperken van de macht van de Europese Commissie, verdere integratie van de eurozone en het tegenhouden van een Turks EU-lidmaatschap.

Vliegen

Sarkozy heeft volgens de krant gezegd dat hij de dag na zijn verkiezing tot president naar Groot-Brittannië zou vliegen om het verdrag aan te bieden. "Ik zou tegen de Britten zeggen: jullie hebben voor een vertrek gestemd, maar met dit nieuwe verdrag kunnen jullie weer terug naar de stembus." De conservatieve leider deed zijn uitspraken op een bijeenkomst met leiders uit het zakenleven in Parijs.

Groot-Brittannië stemde op 23 juni voor een vertrek uit de EU. Minister Boris Johnson van Buitenlandse Zaken zei deze maand dat hij het proces voor uittreding begin volgend jaar in gang wil zetten.

Sarkozy was van 2007 tot 2012 al president van Frankrijk. Hij verloor in 2012 de verkiezingen van de huidige president Hollande. Vorige maand kondigde Sarkozy aan dat hij weer president wil worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl