KLM hoeft de pensioenen van zijn piloten niet te laten meestijgen met de inflatie
NOS Nieuws

KLM mag bezuinigen op pilotenpensioen

KLM hoeft de pensioenen van zijn piloten niet te laten meestijgen met de inflatie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Pilotenvakbond VNV had de zaak aangespannen nadat KLM eenzijdig had besloten de pensioenen niet te indexeren.

Tot nu toe stegen die pensioenen wel altijd mee met de inflatie, maar KLM besloot daar van af te zien. Door de lage rente staat het pensioenfonds er zwak voor. Om het fonds op peil te houden, zou KLM honderden miljoenen euro's moeten bijstorten. Maar KLM is verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd en wil het geld investeren in het bedrijf zelf.

Pensioenopbouw

De luchtvaartmaatschappij wil graag met de vakbonden aan tafel om verder te praten over een andere pensioenopbouw. "Er is veel aan het veranderen in het pensioenlandschap", zegt een woordvoerster van KLM. "De pensioenopbouw is niet meer van deze tijd en daar willen we graag over in gesprek."

De pilotenbond noemt de uitspraak uitermate teleurstellend, maar legt zich er niet bij neer. "Dit zal mogelijk de eerste stap zijn in een lange juridische strijd", zegt VNV-voorzitter Steven Verhagen. Toch zal de bond volgens hem moeten proberen om er met KLM uit te komen. "Dat zal echter moeilijk worden. De relatie is ernstig bekoeld omdat afspraken geen afspraken meer blijken te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl