NOS NieuwsAangepast

Hoe DSW al jaren de trend bepaalt

  • Lars Boogaard

    Redacteur online visualisaties

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Lars Boogaard

    Redacteur online visualisaties

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Zorgverzekeraar DSW publiceert al elf jaar als eerste de nieuwe premie voor de basisverzekering. De vier grote zorgverzekeraars volgen vrijwel altijd de trend die DSW zet. Verhoogt DSW zijn premie met een paar procent, dan doen Achmea, VGZ, CZ en Menzis dat in bijna alle gevallen ook. De uitzonderingen op de regel zijn schaars.

De NOS heeft van 2009 tot en met 2016 de premies verzameld die de grote vier zorgverzekeraars en DSW vroegen voor een polis met volledig vrije artsenkeuze, een zogeheten restitutiepolis. In de jaren 2006 tot en met 2008 boden niet alle vier de grote zorgverzekeraars zo'n polis aan.

De gekozen polissen voor de basisverzekering zijn onderling volledig vergelijkbaar. De andere polissen die de grote zorgverzekeraars aanbieden, kennen allemaal een aantal andere beperkingen en zijn daardoor niet helemaal goed te vergelijken.

Paar uitzonderingen

In de acht jaar die we onderzochten deden zich enkele uitzonderingen voor op de regel: in 2015 bevroor DSW zijn zorgpremie op het niveau van 2014, terwijl de grote vier verzekeraars met een premiestijging van vier tot twaalf procent kwamen. In 2012 verhoogde DSW de premie met drie procent en verlaagde Zilveren Kruis Achmea als enige van de vier grote zorgverzekeraars zijn premie, terwijl CZ, Menzis en VGZ de trend volgden die door DSW gezet was. In 2016 bevroor VGZ zijn premie terwijl de andere drie grote verzekeraars DSW volgden.

Ook nu is de kans groot dat de vier grote zorgverzekeraars en ook de overige DSW zullen volgen. Vorige week liet Zorgverzekeraars Nederland in een reactie op de begroting van VWS al weten dat het allerminst zeker was dat de stijging van de premie beperkt zou blijven tot de ongeveer 3,5 procent waarmee minister Schippers rekening hield voor het vaststellen van de zorgtoeslag voor de lagere inkomens.

Reserves

Nu laat een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland weten dat hij geen voorspellingen kan doen over de hoogte van de premie van de andere zorgverzekeraars. Maar omdat alle zorgverzekeraars met dezelfde gegevens en binnen dezelfde kaders moeten rekenen, is het niet te verwachten dat de uitkomst heel anders zal zijn.

Wel is het mogelijk dat een individuele zorgverzekeraar over meer eigen reserves beschikt dan DSW en daarop dus meer zou kunnen interen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl