De koning en Wim Pijbes (rechts) bij de opening van het museum
NOS NieuwsAangepast

Pijbes weg bij Museum Voorlinden, wil vriendschap niet verpesten

Wim Pijbes, de directeur van het nieuwe Museum Voorlinden, houdt er minder dan een maand na de opening alweer mee op. Hij blijft nog wel betrokken als bestuurslid van het museum.

Pijbes was hiervoor directeur van het Rijksmuseum. Hij begon in juli bij Voorlinden om de opening van het particuliere museum in Wassenaar voor te bereiden. Op 10 september werd het museum officieel geopend door koning Willem-Alexander.

Adviseur

Pijbes heeft aan The New York Times laten weten dat hij weggaat bij het museum om zijn vriendschap met collega Joop van Caldenborgh niet te verpesten. "We hadden beiden het gevoel dat het beter was voor ons en het museum als ik zou stoppen. Ik heb het gevoel dat ik meer voor Joop kan betekenen als bestuurslid", zegt hij.

"We kregen andere ideeën over het museum toen het eenmaal was geopend. Het gaat om verwachtingen en realiteit. We hebben een goed gesprek gevoerd en daarna besloten dat ik op zou stappen."

Nieuwe projecten

De directie van het museum wilde niet reageren op de bekendmaking. "Pijbes blijft als adviseur betrokken bij Museum Voorlinden en zal zich daarnaast op nieuwe projecten richten", staat in een verklaring.

Het museum voor moderne en hedendaagse kunst is een initiatief van verzamelaar en zakenman Van Caldenborgh. Hij laat er zijn eigen collectie zien en er zijn wisselende exposities.

De werkzaamheden van Pijbes worden voortgezet door artistiek directeur Suzanne Swarts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl