Duitse privacywaakhond verbiedt datadelen WhatsApp
WhatsApp en Facebook moeten onmiddellijk stoppen met het delen van data, afkomstig van de 35 miljoen Duitse WhatsApp-gebruikers. Dat heeft de Hamburgse Commissaris voor Databescherming en Informatievrijheid, Johannes Caspar, gezegd.
Ook wordt Facebook verzocht om onmiddellijk gegevens die al gekoppeld zijn te wissen. "WhatsApp-gebruikers moeten zelf kunnen beslissen of ze hun data laten delen met Facebook", zegt Caspar. "Daarnaast had Facebook eerst toestemming moeten vragen voordat het bedrijf dit in gang zette."
Of de twee Amerikaanse bedrijven hier ook naar gaan luisteren is nog niet duidelijk. Facebook zegt in een reactie zich te houden aan de Europese wet en "staat open" voor overleg met de privacywaakhond. Het platform gaat in beroep.
Volgens de Duitse ict-jurist Martin Schirmbacher moet Facebook, totdat er een uitspraak is van een rechter, stoppen met het verzamelen. "De kans is groot dat eindigt voor de rechter", zegt hij tegen de NOS.
Duitsland of Ierland?
De vraag blijft of Caspar uiteindelijk gelijk heeft. De commissaris zegt jurisdictie te hebben, omdat Facebook in Hamburg een kantoor heeft dat advertenties verkoopt. Daardoor moet het bedrijf zich houden aan de Duitse wet. Facebook stelt dat het valt onder Ierse privacyregels omdat daar het internationale kantoor is gevestigd.
Een eerdere zaak tussen de waakhond en Facebook belandde voor de rechter. Die gaf Facebook gelijk. Caspar werd doorgestuurd naar Ierland. Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie uit juli van dit jaar zou de argumentatie van Caspar verdedigen, waardoor hij denkt nu meer kans te maken.
Strenge regels
Het is de eerste keer dat een Europese privacywaakhond WhatsApp verbiedt data te delen met moederbedrijf Facebook. Dat het juist in Duitsland gebeurt, is niet zo opvallend. Het land heeft dan wel dezelfde privacyregels als bijvoorbeeld Nederland, maar heeft vaak de neiging strenger op te treden.
In Nederland zei de Autoriteit Persoonsgegevens eind augustus vraagtekens te zetten bij het delen van de data. De privacywaakhond gaf aan in contact te staan met de Britse collega’s, die de situatie monitoren. De waakhond geeft aan ook de zaak in Duitsland te zullen volgen, maar gaat zelf geen actie ondernemen.
Op dit moment zijn alle Europese waakhonden bijeen in Brussel, voor hun tweemaandelijkse overleg. Daar zal ook over het datadelen van WhatsApp worden gesproken.