NOS Nieuws

Ombudsman: wanbetalers zorgpremie weten niet waar ze aan toe zijn

Mensen die hun zorgverzekering niet meer kunnen betalen worden niet goed geholpen door de overheid. Dat zegt de Nationale ombudsman. Na zes maanden komen mensen met een betaalachterstand in een speciale wanbetalersregeling terecht, daarbij gaat volgens de ombudsman van alles mis.

Volgens ombudsman Reinier van Zutphen loopt de uitvoering van deze regeling stroef. "Er is te weinig duidelijkheid wat je moet betalen, te veel overheidsinstanties bemoeien zich ermee en die werken niet goed samen. Mensen zouden beter kunnen worden behandeld", zegt hij.

Van Zutphen stoort zich aan de manier waarop klachten en vragen worden behandeld. "Ik denk dat daar echt een stap vooruit gezet kan worden, vooral in de bejegening."

300.000 probleemgevallen

De Nationale ombudsman hoopt dat het vanaf 1 januari beter gaat. Hij heeft daarvoor afspraken gemaakt met het Zorginstituut, dat nu nog de regeling uitvoert. Ook het CAK, dat die taak overneemt, was erbij betrokken. De ombudsman heeft de toezegging gekregen dat er serieus naar zijn aanbevelingen wordt gekeken.

Op dit moment hebben ongeveer 300.000 mensen problemen met het betalen van hun zorgpremies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl