NOS NieuwsAangepast

Wekdienst van 27 september: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, de dag begint met wat lokale mist. In het oosten zal de zon zich laten zien, in het westen kan er wat lichte regen vallen. En het kan flink waaien.

Wat heb je gemist?

Trump en Clinton strijdlustig over belasting, veiligheid en IS

De kandidaten voor het Amerikaanse presidentschap, Donald Trump en Hillary Clinton, hebben vannacht voor het eerst een debat met elkaar gevoerd. Op de Hofstra University in Hempstead spraken ze eerst over werkgelegenheid, belastingen en de economie. Volgens Trump moeten de belastingen omlaag, Clinton wil de belasting juist verhogen. Ook de belastingaangifte van Trump kwam ter sprake. Clinton riep hem op die openbaar te maken. Trump antwoordde door Clinton op te roepen alle mails vrij te geven die ze op een privéserver had staan toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. "Als u die 33.000 mails openbaar maakt, publiceer ik mijn belastingaangifte", zei hij.

Zorgverzekeraar DSW verhoogt de premie voor de basisverzekering met 9,25 euro per maand. Dat is aanzienlijk meer dan de gemiddelde premiestijging van 3,50 euro, waarvan minister Schippers uitging bij de presentatie van haar begroting vorige week. DSW komt traditiegetrouw als eerste met de premie voor het nieuwe jaar. Die premie is al jaren lang trendsettend gebleken voor de andere zorgverzekeraars.

Na 52 jaar strijd is de vrede getekend tussen de FARC en Colombia

Rebellenbeweging FARC en de Colombiaanse regering hebben het verdrag getekend dat een eind moet maken aan een strijd van 52 jaar in het Latijns-Amerikaanse land. Zondag is er nog wel een referendum waarin de Colombianen zich kunnen uitspreken over het verdrag. Bij de strijd tussen de FARC en de regering zijn meer dan 220.000 mensen gedood. De EU maakte bekend dat de FARC van de Europese terreurlijst wordt gehaald.

President Santos en FARC-leider 'Timochenko' schudden de hand

Verder vandaag...

... komen 132 landen bijeen in het Canadese Montreal. Daar begint de Conferentie van de VN-luchtvaartorganisatie ICAO en komt er mogelijk een akkoord over een internationale standaard voor de CO2-uitstoot van vliegtuigen. Tot nu toe wist de luchtvaart bindende maatregelen te voorkomen, maar sinds het klimaatakkoord van Parijs neemt de druk op de luchtvaart toe en worden er voorzichtig afspraken gemaakt.

Verder doet de rechter vandaag een uitspraak in de zaak van de moord op verpleegkundige Linda van der Giesen in Waalwijk. Van der Giesen werd vorig jaar zomer doodgeschoten op het parkeerterrein van het ziekenhuis in Waalwijk. Van der Giesen had kort voor haar dood aangifte van bedreiging en stalking gedaan tegen haar ex-vriend. Volgens een onafhankelijke commissie maakte de politie een inschattingsfout bij het beschermen van de verpleegkundige. Het OM heeft tien jaar cel geëist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl