Dave Brailsford, baas van Team Sky
NOS Wielrennen

Ploegbaas Brailsford verdedigt Wiggins en Sky

Ploegbaas Dave Brailsford van Team Sky staat volledig achter Bradley Wiggins in de affaire rond het omstreden medicijngebruik van de wielrenner. "Het is niet gebruikt om zijn prestaties te bevorderen", zei Brailsford in een interview met de BBC.

Wiggins kwam in opspraak door hackerscollectief Fancy Bears, dat vorige week onthulde dat de Brit vlak voor de door hem gewonnen Tour de France van 2012 een injectie van de verboden corticosteroïde triamcinolon kreeg tegen zijn astma. Daarvoor had Wiggins via een medisch attest toestemming van de Britse wielerbond en de internationale wielerfederatie UCI. Maar verschillende deskundigen hebben daarbij vraagtekens gezet.

"Ik ken Bradley al heel lang. Hij is een astmapatiënt en heeft last van allergieën zo lang als ik hem ken", zei Brailsford. "Hij is destijds naar een specialist gegaan en heeft vervolgens toestemming gekregen om het medicijn te gebruiken. Ik vertrouw en geloof in de integriteit van het proces."

Ook Wiggins sprak zondag in een interview met de BBC kwade bedoelingen tegen. "Dit medicijn kreeg ik om van de astma af te komen en terug te komen op een niveau waarop ik de Tour kon rijden. Niet om een oneerlijk voordeel te krijgen."

Wiggins: ik had last van astma

Onder anderen Prentice Steffen, voormalig ploegarts van Wiggins bij Garmin Slipstream, heeft gezegd verbaasd te zijn over het medisch attest. Hij vond het er "niet goed uitzien" dat Wiggins het middel drie keer vlak voor grote rondes geïnjecteerd heeft gekregen. Bovendien wordt triamcinolone doorgaans alleen in noodgevallen gebruikt. Ook opvallend is dat Wiggins in zijn autobiografie met geen woord rept over astma of gezondheidsproblemen in 2012.

Transparanter

Volgens Brailsford werpen de beschuldigingen geen schaduw over de prestaties van Team Sky of Wiggins. "Het antidopingstandpunt is de reden waarom we dit team zijn begonnen. Ik kan garanderen dat niemand in dit team onder druk is gezet of wordt gezet om iets buiten de regels te doen.''

De Brit zei wel dat zijn ploeg van plan is transparanter te zijn over het medicijngebruik van de renners, hoewel niemand gedwongen kan worden om de gegevens openbaar te maken.

Bradley Wiggins na zijn Tourzege in 2012

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl