Jeremy Corbyn is herkozen als leider van de Britse Labourpartij.
NOS NieuwsAangepast

Doodsbedreigingen voor kritische Labour-parlementsleden

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Hoewel de leider van de Britse Labour-partij Jeremy Corbyn publiekelijk probeert zijn verdeelde partij te verzoenen en bij elkaar te houden, gaat zijn achterban juist flink tekeer. Veel parlementsleden die geen vertrouwen in Corbyn hebben, krijgen met ernstige beledigingen te maken, met name op sociale media.

Yvette Cooper, een van de meest prominente parlementariërs en een uitgesproken Corbyn-criticus, liet dit weekend weten dat iemand haar dreigde te onthoofden.

Vijandigheid

Cooper verwijt de vers herkozen Labour-leider het probleem nauwelijks serieus te nemen, zeker als het afkomstig is uit de eigen achterban. "Het kan niet zo zijn dat een kleine minderheid binnen de partij een klimaat van vijandigheid creëert. Mensen met goede intenties moeten zich niet laten intimideren. Corbyn moet zijn autoriteit nu gebruiken om actie te ondernemen", zei ze tegen de Daily Telegraph.

Ze is niet de enige. Ook de populaire Jess Philips, die als parlementariër nooit een blad voor haar mond neemt, heeft dit klimaat onder Corbyn zien groeien. "Velen zien mij als een neoliberale Blair-aanhanger. Als iemand dat niet is, ben ik dat. Ik krijg doodsbedreigingen, mensen dreigen me te verkrachten. Het is vreselijk", zegt Philips.

Corbyns jarenlange kritiek op Israël zien sommige van zijn aanhangers als vrijbrief om jodenhaat binnen Labour te verspreiden.

Jess Philips

Daarnaast is het aantal antisemitische incidenten binnen de partij sinds Corbyn vorig jaar voor de eerste keer tot leider werd gekozen aanzienlijk toegenomen. Een speciale commissie deed eerder dit jaar al onderzoek naar antisemitisme binnen Labour. "Een bij tijd en wijle giftige sfeer", concludeerde de commissie. "Waarbij binnen de partij te vaak werd weggekeken."

"Het lijkt erop dat het met de komst van Corbyn flink versterkt is", zegt Philips. "Niet dat hij antisemitisch is, maar zijn jarenlange kritiek op Israël zien sommige van zijn aanhangers als vrijbrief om Jodenhaat binnen Labour te verspreiden."

Ook de beweging Labour Friends of Israel, met een stand aanwezig op het partijcongres in Liverpool, herkent die trend. "We hebben hier de afgelopen dagen meerdere incidenten gehad. Mensen die allerlei joodse complotten zien die Corbyn af willen zetten bijvoorbeeld", zegt Aaron Simons, zelf van joodse komaf. "Dat is onder de nieuwe leider een probleem. En hij doet er tot nu toe te weinig aan om het tegen te gaan."

Simons ziet de verklaring ook in de soms radicale aanhang van de 67-jarige leider. "Er zijn de afgelopen tijd ontzettend veel nieuwe leden bijgekomen die tot voor kort niets van Labour moesten hebben. Daar zitten helaas enkele zeer radicale figuren tussen met antisemitische gedachtes."

Antisemitisme

Jackie Walker, vice-voorzitter van Momentum, de vorig jaar opgerichte campagnebeweging rond de leider, vindt de aandacht voor het antisemitisme binnen de partij overdreven. "Het wordt groter gemaakt dan het is. Bewust, voor politieke doeleinden. Om op die manier Jeremy Corbyn onderuit te halen", zegt Walker.

Corbyn zelf herhaalde er alles aan te zullen doen elke vorm van haat, racisme of ernstige belediging binnen de partij de kop in te drukken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl