Bernard Squarcini
NOS Nieuws

Voormalige topman Franse veiligheidsdienst gearresteerd

De voormalige directeur van de Franse binnenlandse veiligheidsdienst, Bernard Squarcini, is gearresteerd. Naar Squarcini, bijgenaamd 'De Haai', liep al enige tijd een onderzoek.

Volgens Le Monde verdenkt de openbaar aanklager in Parijs Squarcini van schending van het beroepsgeheim. Hij zou als consultant misbruik hebben gemaakt van zijn contacten uit de tijd dat hij de topman was van de veiligheidsdienst DCRI. Dat was onder president Nicolas Sarkozy.

Squarcini werd ontslagen, de dag nadat François Hollande de verkiezingen had gewonnen. Hij richtte vervolgens zijn eigen adviesbureau Kyrnos op.

Libië

In april liet het OM het huis en het kantoor van Squarcini in Parijs doorzoeken. Agenten namen dossiers mee over kwesties die betrekking hadden op Libië, de financiering van de campagne van Sarkozy en een investeerder.

Squarcini is de tweede topfiguur uit Franse opsporingsdiensten die is aangehouden. Eerder werd Christian Flaesch aangehouden. Dat was in het kader van hetzelfde onderzoek. Flaesch was eerder chef van de recherche van Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl