Gevangenis in Zoetermeer
NOS NieuwsAangepast

OM eist tbs met dwangverpleging voor doodsteken medegevangene

Het Openbaar Ministerie heeft tbs met dwangverpleging geëist tegen een man die vorig jaar in de gevangenis in Zoetermeer een medegedetineerde doodstak met een tafelmes.

Volgens psychiaters is de 26-jarige verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar en psychotisch en moet hij daarom lang en intensief behandeld worden. De officier van justitie gaat daarin mee, en eist daarom geen gevangenisstraf.

De verdachte geeft toe dat hij het 82-jarige slachtoffer heeft gedood. Gevangenbewaarders hebben verklaard dat de Hagenaar de hoogbejaarde medegevangene enkele keren trapte en stak. Dat gebeurde in de recreatieruimte van de gevangenis; de verdachte had zich daar met zijn slachtoffer opgesloten. Het slachtoffer had breuken over zijn hele lichaam en overleed ter plekke.

Verrassing

De verdachte zat vast voor een zaak uit 2013. Hij wachtte op behandeling in hoger beroep, maar volgens de gevangenbewaarders hoorde de verdachte niet thuis in de gevangenis in Zoetermeer, omdat hij daar niet de zorg kon krijgen die hij nodig had.

Martijn van Wijk, de advocaat van de verdachte, zegt dat de dood van de gevangene voorkomen had moeten worden. Volgens hem zijn er vijf cruciale fouten gemaakt: het stoppen met dwangmedicatie, de overplaatsing van een penitentiair psychiatrisch centrum naar de Zoetermeerse gevangenis, een gebrek aan kennis over detentieverleden, de onoplettendheid die dag van bewaarders en de mogelijkheid om de sloten van celdeuren te saboteren.

Er komt nog een onderzoek naar de gang van zaken in de gevangenis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl