NOS Nieuws

Ook CNV dreigt met staking schilders

Vakbond CNV stelt de werkgevers in de schilder- en onderhoudsbranche - net als eerder de FNV - een ultimatum om te komen tot een goede cao.

CNV Vakmensen wil van werkgeversorganisatie OnderhoudNL een loonsverhoging van in totaal 6 procent voor 2016 en 2017 en een eenmalige uitkering van 200 euro.

Als de werkgevers niet over de brug komen, verwacht het CNV woensdag de eerste acties. De exacte omvang van de actie is nog onbekend. "Maar het zou zomaar eens groot kunnen zijn", zegt CNV-onderhandelaar Roel van Dijk.

Van Dijk zag de acties al aankomen. "De ledenraadpleging was duidelijk: onze 1800 leden willen met hun vakbond in actie komen tegen eerder gemaakte afspraken van OnderhoudNL met vakbond LBV. Die afspraken zijn ver ondermaats."

Geen kort geding

Volgens de FNV staken vandaag tientallen bij de FNV aangesloten schilders op 'zeker tien locaties'. Directeur Okke Spruijt van OnderhoudNL zegt dat er slechts actie wordt gevoerd op drie plekken. "Om die reden hebben we ook het kort geding van vandaag geschrapt." Met een kort geding wilden de werkgevers stakingen voorkomen.

Dick Koerselman van FNV Bouw meldt dat OnderhoudNL het kort geding 'zonder opgaaf van redenen' heeft afgeblazen. "Ze wilden de rechtmatigheid van de schildersstaking aanvechten. Blijkbaar zien ze nu dat een kort geding een hopeloze zaak voor ze zou worden. Hiermee erkennen ze wat betreft FNV Bouw de rechtmatigheid van de staking. We gaan ervan uit dat het dreigen en intimideren nu ook ophoudt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl