FNV Spoor voert actie op Rotterdam Centraal
NOS NieuwsAangepast

NS-personeel voert actie tegen verdwijnen 'tweede' conducteur

In het hele land voert een deel van het NS-personeel vandaag actie tegen het verdwijnen van conducteurs in dubbeldekkers. De NS wil dat een bepaald soort dubbeldekker met nog maar één conducteur gaat rijden, maar volgens vakbond FNV gaat dat ten koste van de veiligheid op het spoor.

"Bovendien is het werken in een trein lichamelijk zwaar. Als je met twee conducteurs bent, is het toch minder belastend", zegt FNV-bestuurder Andries van den Berg.

NS-medewerkers delen pamfletten uit aan reizigers om steun te vragen. Ook zullen leden van de FNV geen vervoersbewijzen controleren. Volgens de NS werken er verspreid over een hele dag in totaal zo'n 1200 conducteurs. Ongeveer de helft daarvan voert vandaag actie, zegt FNV.

Niet alle NS'ers doen aan de actie mee. Zo staat de grootste spoorwegbond, de VVMC, niet achter de acties. Dat betekent dat de conducteurs die bij deze bond zijn aangesloten, wel kaartjes controleren. De boete voor het reizen zonder geldig vervoersbewijs is 65 euro plus de ritprijs. De NS zegt niet te kunnen vertellen of er vandaag meer boetes worden uitgeschreven dan normaal.

Niet alle reizigers waren voorbereid op een mogelijke controle. In de treinen waar conducteurs niet meedoen aan de actie, werden alsnog boetes uitgedeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl