Henk Groener vertrekt als bondscoach
NOS SportAangepast

'Handbalbond zou buitenlandse coach moeten vragen'

Henk Groener kondigde gisteren aan dat hij aan het einde van dit jaar afscheid neemt als bondscoach van de Nederlandse handbalsters. De 55-jarige Groener gaat in december nog wel met Oranje naar het EK in Zweden, maar daarna is het klaar.

Hoe moet het nu verder met Oranje? Oud-international Natasja Burgers, die tijdens de Olympische Spelen als analist optrad voor NOS Sport, denkt dat het goed is dat Groener vertrekt. De vraag is nu wie hem moet opvolgen. "In Nederland lopen er weinig topcoaches rond. Het moet een buitenlandse coach worden."

Ben je verbaasd dat Henk Groener zijn vertrek heeft aangekondigd?

"Nee, niet echt. Op een gegeven moment is het klaar. Hij was acht jaar de bondscoach. Op het WK speelde Nederland heel goed (zilver, red.). Het liep op de Olympische Spelen, ondanks de vierde plaats, niet zoals het zou moeten gaan. Hij heeft denk ik het maximale eruit gehaald."

Natasja Burgers ziet Helle Thomsen, coach van FC Midtjylland, als een goede opvolger van Henk Groener

Vind jij het goed dat hij vertrekt?

"Als je een tijd met iemand werkt, is het op een gegeven moment uitgewerkt. Daarom is vernieuwing goed. Ze zijn ver gekomen met Henk aan het roer. Ze hebben nu iemand anders nodig die het team naar een nog hoger niveau kan tillen."

Wie zou Groener moeten opvolgen?

"Het moet een buitenlandse coach worden. Veel meiden van het Nederlands team spelen in het buitenland. In Nederland lopen weinig topcoaches rond. Je moet niet zomaar met een naam komen. Het moet een trainer zijn die iets heeft bereikt, voor wie je echt respect hebt."

En? Heb je ook een naam?

"De handbalbond moet in Denemarken kijken. Helle Thomsen zou een goede coach zijn voor de Nederlandse handbalsters. Haar moeten ze vragen. Ze heeft in Denemarken successen behaald bij FC Midtjylland en ze is ook bondscoach van de Zweedse vrouwen geweest. Ook daar waren de resultaten goed. Thomsen heeft goede ideeën en ze weet die in een ploeg te brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl