Nederlandse Turkije-kenner Joost Lagendijk mag Turkije niet meer in

Publicist, Turkije-kenner en oud-Europarlementariër voor GroenLinks Joost Lagendijk is vanavond de toegang tot Turkije ontzegd. Hij werd op de luchthaven in Istanbul tegengehouden na een vlucht vanuit Nederland en ruim twee uur verhoord. Lagendijk woont met zijn vrouw Nevin Sungur in Istanbul, waar hij tot voor kort doceerde aan de Süleyman Shah-universiteit.

De Turkse autoriteiten hebben Lagendijk teruggestuurd naar Nederland. Zijn verblijfsvergunning was verlopen en hij had een aanvraag ingediend voor een nieuwe, die hij in januari zou krijgen. Normaal gesproken is zo'n aanvraag voor verlenging voldoende om in Turkije te mogen verblijven. Lagendijk denkt dat de Turkse autoriteiten hem proberen te intimideren door hem nu tegen te houden.

Lagendijk heeft een boek geschreven over de Turkse president Erdogan. Het manuscript daarvan leverde hij deze week in bij zijn uitgever.

GroenLinks-leider Jesse Klaver roept de Nederlandse regering op om contact te zoeken met Turkije. "GroenLinks vraagt het kabinet een dringend beroep te doen op de Turkse regering om deze zaak zo snel mogelijk op te lossen zodat Joost weer snel bij zijn geliefde in Turkije kan zijn."

Lagendijk zit sinds de zomer zonder werk. Zijn werkgever, de Süleyman Shah-universiteit, is gesloten omdat het een Gülen-universiteit zou zijn.

In een interview in het AD zei hij vrijdag al dat hij bang was dat hij niet in Turkije zou mogen blijven. Hij zei dat hij oud wilde worden in dat land en noemde het "de ultieme sanctie" als hij zou worden uitgezet. Hij noemde het naïef om te denken dat hem dat niet kon overkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl