Wiggins in The Andrew Marr Show
NOS WielrennenAangepast

Wiggins: ik wilde geen oneerlijk voordeel

In een opgenomen interview heeft Bradley Wiggins voor het eerst van zich laten horen nadat vorige week een deel van zijn medische gegevens op straat kwam te liggen. "Dit medicijn kreeg ik om van de astma af te komen en terug te komen op een niveau waarop ik de Tour kon rijden. Niet om een oneerlijk voordeel te krijgen."

De Tourwinnaar van 2012 kwam in opspraak toen een hackerscollectief, Fancy Bears, vorige week onthulde dat Wiggins vlak voor de Tour een injectie kreeg met een grote dosis corticosteroïdes. Wiggins had van de Britse wielerbond en de UCI, de internationale wielerfederatie, toestemming om triamcinolone te gebruiken. Maar veel onafhankelijken zetten vraagtekens bij dat attest en noemen het een 'paardenmiddel'.

Wiggins: ik had last van astma

In The Andrew Marr Show probeert Wiggins uit te leggen waarom hij dat middel toch gebruikte. "Het medische team vroeg voor de start van de Tour van 2012 aan mij of alles oké met mij was. Toen zei ik dat het er niet op leek, maar dat ik last van mijn astma had. En of ze ervoor konden zorgen dat dat de komende drie weken geen issue ging worden. Toen heb ik dat medisch advies (om triamcinolone te gebruiken, red.) geaccepteerd."

Drie keer een attest

Wiggins kreeg van de instanties drie keer toestemming om triamcinolone te gebruiken. Drie keer was dat voor de start van een grote ronde. Een oud-teamarts van Wiggins, Prentice Steffen, zette daar op vrijdag grote vraagtekens bij. "Het is wel toevallig dat je precies drie keer voor de start van een grote ronde zo'n grote injectie met corticosteroïdes krijgt. Met de kennis van nu zeg ik: dit ziet er niet goed uit", zei Steffen.

Op de woorden van Steffen kon Wiggins niet reageren, omdat het interview met de renner toen al was opgenomen.

Dumoulin: zaakje stinkt

Tom Dumoulin, renner van Giant-Alpecin, vond het ook frappant dat Wiggins uitgerekend toen attesten kreeg. "Het is erg raar dat Wiggins telkens in dezelfde periode die medicatie nam. En inspuiten? Dan heb je dus heel erge astma, zoiets doen ze bij normale astmapatiënten al niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl