Bradley Wiggins tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro
NOS WielrennenAangepast

Oud-teamarts zet vraagtekens bij medicijngebruik Wiggins

Een voormalige teamarts van Bradley Wiggins heeft grote vraagtekens gezet bij het gebruik van verboden middelen door de Britse wielrenner vlak voor zijn winst in de Tour de France van 2012.

Via de hackersgroep Fancy Bears kwam onlangs naar buiten dat Wiggins tussen 2011 en 2013 via een medisch attest toestemming kreeg van de UCI om de corticosteroïde triamcinolone te gebruiken. Het middel, dat wordt gezien als paardenmiddel voor astmapatiënten, werd bij Wiggins twee keer vlak voor de Tour en één keer voor de Giro geïnjecteerd.

Prentice Steffen, zijn teamarts bij Garmin Slipstream voor Wiggins naar Team Sky verhuisde, zei tegenover BBC Newsnight zeer verbaasd te zijn over het middel en de timing. Volgens hem had de UCI nooit toestemming mogen geven voor het gebruik van triamcinolone.

Bradley Wiggins na zijn Tourzege in 2012

"Je denkt dan al snel: het is wel heel toevallig dat hij zo'n grote dosis corticosteroïdes nodig heeft, vlak voor de belangrijkste koers van het seizoen", aldus Steffen. "Met de kennis van nu ziet dat er niet goed uit, zowel wat betreft zijn gezondheid als vanuit sportief perspectief."

Wiggins heeft weliswaar last van astma en allergieën, maar heeft verder alleen in 2009 een keer toestemming van de UCI gekregen om een standaard astma-inhaler te gebruiken.

Ook andere deskundigen zetten tegenover de BBC vraagtekens bij het medicijngebruik van Wiggins. Volgens John Dickinson van de Universiteit van Kent wordt triamcinolone alleen gebruikt in noodgevallen en bij zeer ernstige astma-aanvallen. Volgens Dickinson valt te betwijfelen of iemand die het middel nodig heeft, wel gezond genoeg is om te sporten.

Voormalig wielrenner Michael Rasmussen noemt Wiggins' data eveneens verdacht. De Deen, die dopinggebruik heeft toegegeven, wijst erop dat het om een zeer prestatiebevorderend middel gaat. "Het is een middel dat een renner zou gebruiken die goed wil presteren in een grote ronde. Iets dat ik zou hebben gedaan."

De teamarts van Sky ten tijde van het omstreden medicijngebruik van Wiggins, de huidige British Cycling-arts Richard Freeman, weigert commentaar te geven op de opgedoken data. Wiggins zelf geeft zondagochtend tekst en uitleg in het BBC-programma The Andrew Marr Show, om 10.00 uur op BBC 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl