NOS NieuwsAangepast

Samsom: liever samenwerking dan langs de kant

Samsom wil samenwerken

PvdA-leider Samsom kiest ook de komende periode voor samenwerking. Samsom maakte gisteren zijn kandidatuur bekend voor het lijsttrekkerschap en sprak vandaag op de PvdA-ledenraad in Eindhoven.

Hij zei dat hij zal luisteren als de roep om het "onvervalste rode geluid weer opstijgt uit de eigen gelederen". Maar hij voegde eraan toe dat hij in plaats van "vanaf de zijlijn idealen op te poetsen" kiest voor het "samen met anderen de idealen deels waar te maken".

Volgens hem heeft de achterban van de PvdA niets aan roepen vanaf de kant. Samsom zei dat in een tijd van groeiende verharding politici bereid moeten zijn om naar elkaar te luisteren.

Samsom noemde het zijn belangrijkste opdracht om voor een verbonden Nederland te gaan staan. Hij zette zich af tegen wat hij de verdelers noemde, de PVV en Denk. Hij zei dat de afgelopen jaren de spanningen in Nederland zijn gegroeid en dat steeds meer mensen zich afvragen of we nog wel één samenleving zijn.

Tegenkandidaten

Of vicepremier Asscher zich ook meldt om lijsttrekker te worden, is nog onduidelijk. Kandidaten kunnen zich nog tot 24 oktober opgeven en Asscher maakt zijn besluit pas op het laatste moment bekend, zei hij vandaag.

Ook PvdA-Europarlementariër Tang twijfelt nog. Het PvdA-lid Henk Dorrestein uit Delfzijl wil zich wél in de strijd mengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl