Uitgeprocedeerde Somaliërs bivakkeren bij het kantoor van IND in Den Bosch (foto: augustus 2012)
NOS NieuwsAangepast

Deel vluchtelingen wacht op paspoort en vertrekt weer snel

  • Ben Meindertsma

    Redacteur

  • Ben Meindertsma

    Redacteur

Niet voor alle vluchtelingen is Nederland het land waar ze voor altijd willen blijven. Een op de zeven genaturaliseerde vluchtelingen verlaat Nederland al binnen twee jaar nadat ze een Nederlands paspoort hebben gekregen. Dat blijkt uit een analyse die het CBS op verzoek van de NOS heeft uitgevoerd. De helft van hen vertrekt naar het Verenigd Koninkrijk.

Het CBS analyseerde de vertrekcijfers van ruim 30.000 mensen uit Irak, Afghanistan, Somalië, Sudan en Sierra Leone die tussen 2006 en 2013 een Nederlands paspoort hebben gekregen. 4345 van hen vertrokken binnen twee jaar. Opvallend is dat vooral veel mensen uit de drie Afrikaanse landen niet in Nederland blijven. Bijna een kwart van hen verhuist naar het buitenland. Bij Irak en Afghanistan is dat ongeveer een op de tien.

Erkende vluchteling kiest vaak het hazenpad

De cijfers zouden volgens hoogleraar migratiegeschiedenis Leo Lucassen beleidsmakers aan het denken moeten zetten. "Asielzoekers die eigenlijk naar het Verenigd Koninkrijk willen, zitten vijf à zes jaar in Nederland in de wachtkamer. Een hele dure wachtkamer. Zij gooien een aantal jaren van hun leven weg, terwijl de investering van de samenleving weinig oplevert."

Het Verenigd Koninkrijk is verreweg de populairste bestemming. Een op de vijf vertrekkers keert terug naar het land van herkomst. Een klein deel vertrekt naar België of Duitsland. Met name vertrekkers uit Somalië (68%) en Afghanistan (62%) kiezen vaak voor het Verenigd Koninkrijk.

Niet alle Afghanen die naar Nederland komen, kiezen doelbewust voor Nederland, zegt Wali Shapour, voorzitter van de Unie van Afghaanse Verenigingen in Nederland. "Velen worden door mensensmokkelaars afgezet in Nederland en zijn blij dat ze veilig zijn. Pas later gaan ze nadenken waar ze echt heen willen."

Aantrekkelijk

Volgens Leo Lucassen kiezen andere asielzoekers er bewust voor om in Nederland asiel aan te vragen, in de hoop uiteindelijk naar het Verenigd Koninkrijk te kunnen verhuizen.

"De taal, de aanwezigheid van landgenoten, historische banden met het land van herkomst en een toegankelijke arbeidsmarkt maken het land voor veel migranten aantrekkelijk. Maar het strenge Britse asielbeleid en de verplichting asiel aan te vragen in het eerste EU-land waar men aankomt, zorgen ervoor dat velen Groot-Brittannië pas in tweede instantie kunnen bereiken als eindbestemming."

Vluchtelingen moeten minimaal vijf jaar in Nederland wonen om recht te maken op het Nederlanderschap. De komende weken wordt er in de Eerste Kamer een wetsvoorstel behandeld dat regelt dat dit wordt veranderd in zeven jaar.

De aanpassing is volgens de indieners nodig omdat volgens hen is gebleken dat na naturalisatie jaar de meeste nieuwe Nederlanders nog onvoldoende kunnen deelnemen aan de Nederlandse samenleving.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl