NOS SportAangepast

Nederlanders zitten elkaar dwars in Major League

Met nog een week te gaan in de reguliere competitie van de Major League, stijgt de spanning tot een hoogtepunt. Wie pakken de o zo begeerde plekken voor de play-offs? De Nederlands international Jurickson Profar is al zeker van het prestigieuze toetje. Vijf andere landgenoten zijn nog in volle strijd, drie van hen zelfs tegen elkaar.

Jurickson Profar in actie voor Texas Rangers.

Texas Rangers, de ploeg van Profar, plaatste zich vannacht dankzij een 3-0 zege op Oakland Athletics voor de play-offs. De van Curaçao afkomstige Nederlandse international is geen basisspeler bij de ploeg uit Arlington, maar maakt regelmatig het verschil als pinch-hitter.

Voor Profar, in 2013 nog deel van het Nederlandse team dat vierde werd bij de World Baseball Classic, is plaatsing voor de play-offs een bekroning voor zijn comeback na lang blessureleed. Van 2013, toen hij als toptalent door de Rangers werd gekozen, tot 2015 kampte hij met schouderblessures.

Texas gaat naar de play-offs als kampioen van de American League West. In die competitie staken de Rangers met kop en schouders boven de concurrentie uit.

Bogaerts, Schoop en Gregorius zitten elkaar dwars

Profar is als eerste Nederlander zeker van de play-offs, die op 4 oktober beginnen, maar zal niet de enige zijn. Werper Kenley Jansen kan met Los Angeles Dodgers de eerste plaats in de National League West nauwelijks meer ontgaan.

De spannendste strijd vindt plaats in de American League East, waar drie Nederlanders elkaar dwars zitten in de strijd om de play-offs. Van hen heeft Xander Bogaerts - net als Jansen dit jaar spelend in de All-Star Game in San Diego - de beste papieren.

Met Boston Red Sox won Bogaerts afgelopen week van naaste concurrenten Didi Gregorius (New York Yankees) en Jonathan Schoop (Baltimore Orioles). De Yankees lijken uitgeschakeld voor de play-offs, maar voor de Orioles van Schoop ligt de wildcardgame nog binnen bereik.

Xander Bogaerts na zijn homerun tegen Baltimore Orioles van landgenoot Jonathan Schoop op 13 september.

De Orioles van Schoop spelen komende week nog drie keer tegen de Yankees van Gregorius. Ook Bogaerts speelt nog drie keer in New York.

Voor Andrelton Simmons zit het seizoen er na volgende week op. Zijn ploeg Los Angeles Angels behoort met 68 zeges tot de zwakste ploegen in de American League.

Wordt dit het jaar van de Cubs?

Behalve Texas Rangers is alleen Chicago Cubs al zeker van de play-offs. Met 98 zeges zijn de Cubs dit seizoen met afstand de beste in de reguliere competitie.

Als de Cubs die lijn doortrekken in de play-offs dan ligt de eerste Major League-titel in 108 jaar in het verschiet.

Fans van regerend kampioen Kansas City Royals zien de bui van het missen van de play-offs al hangen.

Een herhaling van de World Series van 2015 lijkt uitgesloten. Kampioen Kansas City Royals is liefst zes zeges verwijderd van een plek die recht geeft op de wildcardgame. Voor New York Mets, dat vorig jaar de World Series verloor, kan die beslissingswedstrijd nog wel uitkomst bieden.

Dat geldt ook voor San Francisco Giants, waar bondscoach Hensley Meulens slagcoach is. San Francisco won de World Series in 2010, 2012 en 2014.

Kanshebbers op de play-offs

American LeagueClub (winst-verlies)National LeagueClub (winst-verlies)
East1. Boston Red Sox (90-64)East1. Washington Nationals (89-64)
Central1. Cleveland Indians (90-63)Central1. Chicago Cubs* (98-55)
West1. Texas Rangers* (91-63)West1. Los Angeles Dodgers (8-66)
Wildcard ranking**1. Toronto Blue Jays (84-69)2. Detroit Tigers (83-70)3. Baltimore Orioles (83-71)1. New York Mets (82-72)2. San Francisco Giants (81-73)3. St. Louis Cardinals (80-73)
* Zeker van de play-offs** Beste twee spelen wildcardgame

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl