NOS NieuwsAangepast

Zon, bier en een vliegshow...in Noord-Korea

Het zijn haast westerse taferelen. Duizenden mensen die onder het genot van een biertje naar de lucht staren en kijken naar een vliegshow. Een enkeling met een parasol in de hand tegen de felle zon. De show wordt gehouden op het gerenoveerde vliegveld van de kustplaats Wonsan, in Noord-Korea.

Het ene moment scheert een straaljager over het publiek, terwijl daarna een helikopter ingewikkelde manoeuvres uitvoert in de lucht. Om het beeld compleet te maken staan enkele passagiersvliegtuigen van de Noord-Koreaanse luchtvaartmaatschappij Air Koryo opgesteld op de landingsbaan.

De luchthaven van Wonsan was eerst een militair vliegveld, maar heeft nu cafés, winkels en een moderne glazen pui, melden journalisten van AP. Het Amerikaanse persbureau heeft net als het Franse AFP tegenwoordig een kantoor in Pyongyang en doet verslag van gebeurtenissen in Noord-Korea.

Onder de indruk

Een 38-jarige werknemer van een cafetaria in het noorden van het land zegt dat hij het meest onder de indruk is van de straaljagers. "Het is erg interessant om de MiG-29 te zien vliegen, zowel wegens het vliegtuig als de vaardigheden van de piloot. Onze gids zegt dat hij zelfs een ontmoeting heeft gehad met onze leider Kim Jong-un. Ik vermaak me erg hier."

Eerste vliegshow in Noord-Korea

De tweedaagse 'Internationale Vriendschap Vliegshow' moet ervoor zorgen dat meer toeristen naar het geïsoleerde land komen. Het is voor het eerst dat er een vliegshow in Noord-Korea is georganiseerd. De regio Wonsan, dat naast een strand en bergen ook een ski-resort herbergt, lijkt een logische plek. Toeristen uit China en vooral Japan weten Wonsan al steeds vaker te vinden; Japanners kunnen er zelfs met de boot naartoe.

Minder vlieguren

De organisatie van de show is in handen een Brits reisbureau, dat aanvankelijk reizen organiseerde voor vliegtuigspotters die de Noord-Koreaanse vloot (van Russische vliegtuigen) wilden bekijken. "We zijn hiermee begonnen in 2012 en sindsdien hebben onze klanten ons gestimuleerd om steeds meer spektakel toe te voegen, zoals bij een vliegshow."

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

En het uitbouwen van de show is gelukt. De Noord-Koreaanse piloten hebben wel minder vliegervaring dan hun collega's elders op de wereld, omdat kerosine erg schaars is in het land. Desalniettemin schrijven journalisten dat de trucs eruitzagen zoals die bij iedere andere vliegshow.

Wie de beelden van de vliegshow bekijkt, kan de indruk krijgen dat Noord-Korea opener wordt ten opzichte van de rest van de wereld. Maar het land heeft twee gezichten. De laatste maanden keert Pyongyang zich steeds verder tegen de internationale gemeenschap. Zo deed het land bij de Algemene Vergadering van de VN zijn plannen uit de doeken om het nucleaire wapenarsenaal te versterken en onlangs voerde het land voor de vijfde keer een kernproef uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl