PEC-trainer Ron Jans moet dit seizoen heel veel aanwijzigingen geven

De drie problemen van hekkensluiter PEC en Ron Jans

Het gaat niet goed met PEC Zwolle. Zes wedstrijden, twee punten. Twee doelpunten voor en twaalf tegen. PEC is de nummer laatst in de eredivisie. En dan wacht vanavond ook nog Ajax in de Arena. "We gaan daarheen met het idee dat er wat te halen valt", zegt trainer Ron Jans.

Na de bekerzege (4-1 winst op DVS Ermelo) afgelopen week kon hij ook eindelijk weer eens met een glimlach wakker worden. "Winnen helpt altijd", zegt Jans. "Na die zes competitiewedstrijden werd ik elke ochtend ontevreden wakker. Dat was nu dus een keer niet het geval."

Het is een klein lichtpuntje voor PEC. Maar hoe komt het toch dat de prestaties van de Zwollenaren nu opeens zo tegenvallen? Daar heeft Jans met zijn staf natuurlijk ook al wel de nodige analyses op losgelaten.

Lars Veldwijk

Het eerste probleem is vrij gemakkelijk. Doelpunten. PEC mist doelpunten. Vorig seizoen was er na zes wedstrijden al dertien keer gescoord. Zes daarvan kwamen op naam van Lars Veldwijk, de spits die werd gehuurd van Nottingham Forest. Mede door zijn doelpunten had PEC vorig seizoen na zes duels al veertien punten.

Lars Veldwijk was met 14 doelpunten en 10 assists heel belangrijk voor PEC vorig seizoen

Veldwijk wordt gemist. "Die had toen een bliksemstart ja", weet Jans nog. Om daaraan toe te voegen: "de voorhoede is best lastig. Stef Nijland was ook in de voorbereiding al niet fit en voor Anass Achahbar was het toch moeilijk om het elftal te dragen. Daar hebben we op ingespeeld door Nicolai Brock-Madsen aan te trekken, maar de twee doelpunten die we hebben gemaakt in de competitie zijn nog niet overtuigend."

Tegen Ajax kan Jans niet beschikken over Nijland en Brock-Madsen is een vraagteken.

Blessures

Het tweede probleem is de blessures. Vooral op het middenveld heeft Jans problemen. Dat blijkt wel uit het feit dat er in iedere wedstrijd een ander middenveld stond. "Al vanaf de voorbereiding zijn we aan het puzzelen. We zijn het seizoen begonnen met een stuk of zeven spelers die terugkwamen van langdurige blessures. Het heeft tijd nodig", denkt Jans.

Nog een speler die dit seizoen gemist wordt door PEC, Ouasim Bouy

Een van de geblesseerde middenvelders is Rick Dekker. Over hem kan Jans waarschijnlijk het hele seizoen niet meer beschikken. "Mede daarom hebben we Danny Holla ook aangetrokken." Holla moet Dekker, maar ook Ouasim Bouy doen vergeten. Bouy, gehuurd van Juventus, was vorig seizoen een belangrijke pion met onder andere zeven assists, maar hij keerde terug naar Italië.

Niet adequaat vervangen

En daarmee is ook het derde probleem zichtbaar. De selectie van dit seizoen is kwalitatief gewoon minder dan die van vorig seizoen. "De spelers die wij kwijt zijn geraakt zijn niet allemaal even adequaat vervangen", geeft Jans toe. "Maar ook de spelers die wel zijn gebleven, hebben nog niet allemaal laten zien wat ze kunnen."

Hoewel het dus allemaal moeizaam gaat, houdt Jans wel vertrouwen in zijn selectie. "Qua potentie zijn wij gewoon een middenmoter. Afgelopen seizoenen vielen de puzzelstukjes wel steeds in elkaar, nu nog even niet. Maar ik weet zeker dat wij omhoog gaan kruipen, alleen hebben wij daar misschien een heel seizoen voor nodig. We moeten er nu eerst drie voorbij, het liefst nog voor de winterstop."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl