NOS SportAangepast

Tien miljoen dollar prijzengeld: hoe kom je daaraan?

Tien miljoen dollar. Dat is het prijzengeld voor de winnaar van de FedEx Cup, een serie van vier golftoernooien van de Amerikaanse PGA Tour die dit jaar voor de tiende keer wordt gehouden. Dit weekeinde wordt bij de Tour Championship in Atlanta bepaald wie de jackpot in de wacht sleept.

Tien miljoen dollar is het hoogste prijzengeld dat aan een individuele sporter wordt uitgereikt. "Het is een belachelijke hoeveelheid geld", stelt Paul Casey, die in Atlanta kans maakt op de bonus. "Maar veel belangrijker dan het geld is de titel. Ik wil de beker", beweert de Engelse golfer.

De winnaar van vorig jaar, de Amerikaan Jordan Spieth, kocht van het prijzengeld onder meer een optrekje in Dallas. Inclusief een luxueus zwembad, een indoor basketbalveld en een garage waarin twaalf auto's passen.

'Het duizelde me een beetje'

"Ik heb regelmatig overleg met mijn financieel adviseurs en het duizelde me een beetje toen ze me na het toernooi het betalingsoverzicht lieten zien", bekende Spieth, die afgelopen jaar in totaal 53 miljoen dollar verdiende. Een deel daarvan doneerde hij overigens aan zijn eigen stichting die zich inzet voor goede doelen.

Tien miljoen, het kan niet op bij golf

Op een goede tweede plaats wat betreft individueel prijzengeld staat de Dubai World Cup Night, een paardenrace waar voor de winnaar zes miljoen dollar klaarligt. California Chrome was dit jaar het snelste paard, maar het geld ging uiteraard naar zijn eigenaar, die daar heel veel suikerklontjes voor heeft kunnen kopen.

De US Open (tennis) komt op de derde plaats: 3,1 miljoen dollar ligt er voor de winnaar in het enkelspel bij zowel de mannen als vrouwen klaar. En dat geeft eigenlijk al aan hoe relatief karig de beloningen voor tennissers eigenlijk zijn: het prijzengeld van de vier grandslamtoernooien samen is gelijk aan de jackpot van de FedEx Cup.

297 x olympisch goud

Maar het kan nog erger: een wielrenner moet twintig keer de Tour de France winnen om aan tien miljoen dollar prijzengeld te komen. Een Nederlandse sporter moet daarvoor 297 keer goud winnen op de Olympische Spelen. Sven Kramer zou 657 keer de wereldbeker op de 5.000 meter moeten veroveren en als professioneel trampolinespringer zijn 7.793 wereldtitels nodig om aan tien miljoen dollar te komen.

Prijzengeld per sport

Kunnen ouders die een slaatje uit hun sportieve kind willen slaan dan het beste een golfsetje of een paard kopen? Misschien wel. Maar er zijn natuurlijk meer individuele sporten waarmee exorbitant veel geld is te verdienen. Een beetje coureur in de Formule 1 rijdt jaarlijks ook vele miljoenen bij elkaar, terwijl daar eigenlijk niet echt sprake is van prijzengeld.

In de Formule 1 wordt de totale winst van het circus aan einde van het seizoen verdeeld onder de organisatoren en de teams. Vorig jaar verdiende Mercedes op die manier 148,5 miljoen dollar en Ferrari, dankzij een speciaal contract, zelfs 208 miljoen. Dat leverde Ferrari-coureur Sebastian Vettel 30 miljoen prijzengeld op, bovenop zijn salaris.

Toch maar voetballer worden...

Ook boksers kunnen een aardig zakcentje aan hun sport overhouden. Zo hield Floyd Mayweather aan zijn roemruchte partij tegen Manny Pacquiao vorig jaar een kleine 230 miljoen dollar over. Maar daarbij was meer sprake van commerciële, pay-per-view-inkomsten dan echt prijzengeld.

Misschien wel de grootste kans om als sporter miljonair te worden, is er in het voetbal. Het prijzengeld voor de winnaar van de Champions League ligt iets onder de 100 miljoen euro. Maar dat moet je dan wel delen met je teamgenoten. En de club zélf zal er ook wel iets aan over willen houden...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl